След окончателно приетия от парламента Закон за удължаването на тазгодишния

...
След окончателно приетия от парламента Закон за удължаването на тазгодишния
Коментари Харесай

Ще има ли промени в размера на пенсиите догодина?

След дефинитивно признатия от Народното събрание Закон за удължаването на тазгодишния бюджет, който ще работи и в първите месеци на идната 2023 година, се резервират актуалните размери на минималните и оптимални пенсии. Промяна може да настъпи при приемане на нов бюджет за идната година.

С последното си гласоподаване депутатите отхвърлиха предложенията на Българска социалистическа партия за актуализация и преизчисляване на пенсии от средата и началото на годината, което значи, че за януари следващата година се резервират актуалните размери на пенсии – минималната остава 467 лева, сподели пред БНР Любомира Язаджиева, шеф дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт:

„ Няма планувана смяна в размера на минималната пенсия, надлежно няма да има промени и в размерите, минималните, на всички тези пенсии, които са производни от този на главните. Също по този начин, в Закона за бюджета на ДОО е заложено условието за оптимален размер на получаваните една или повече пенсии, така наречен таван, който до последно бе повишен от 1 октомври на 3400 лева – остава същият и за 2023 година “.

Депутатите отхвърлиха и предлагането на „ Продължаваме промяната “ в швейцарското предписание, по което годишно се осъвременяват пенсиите от 1 юли. Желанието бе това да става или с 100% от инфлацията за миналата година, или със 100% от растежа на осигурителния приход, според от по-високата стойност.

Така на процедура не се приема до променянето на нов бюджет сегашната формула.

„ И в случай че не бъде призната някаква смяна, тя ще продължи да се ползва по същия ред като общ брой от 50% от повишаването на средномесечния застрахователен приход и 50% от растежа на инфлацията “, сподели Язаджиева.

Прогнозно към този момент се пресмята, че пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското предписание с 12% от 1 юли, само че се изчакват окончателните данни за тази година.

В очакване сме да се промени и размерът на минималната заплата от 1 януари. Това автоматизирано ще вкарва повече пари от осигуровки в бюджета на ДОО.

Социалният министър предлага тя да е 780 лв., информира БНР. Окончателното решение чакаме да вземе на последното си за годината съвещание служебното държавно управление тази седмица.

Ръстът на минималната заплата автоматизирано ще усили възнагражденията на персоналните асистенти и обществени служащи, експерти от обществените услуги. Тяхното възнаграждение законово е обвързано с минималния размер на заплатата в разнообразни коефициенти и съотношения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР