След около месец се очаква Върховният административен съд ВАС да

...
След около месец се очаква Върховният административен съд ВАС да
Коментари Харесай

След около месец ВАС се произнася за временния кмет на „Младост“

След към месец се чака Върховният административен съд Върховен административен съд да се произнесе по жалбите на Столичния общински съвет (СОС) и някогашния краткотраен кмет на регион „ Младост “ Румен Русев против решението на Административен съд София – град в интерес на някогашния ПР на региона Петър Кърджилов.
Припомняме, Кърджилов завоюва на първа инстанция делото против решението на СОС за избора на Русев за кмет на Младост. Съдия Мария Ситнилска тогава беше безапелационна в претекстовете си, че откакто Десислава Иванчева е изпълнявала законно пълномощията си на областен кмет и е написала от ареста собственоръчно две законни заповеди – за назначение на Кърджилов да я замества в цялостен размер и за уволняването на Русев, то решението на СОС да избере Русев за и. д. кмет е незаконно съгласно член 39 алинея 2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Кърджилов описа, че на днешното съвещание е насочил вниманието на съда към така наречен юридически съвет, който СОС организира по тематиката какъв да е краткотрайния кмет на региона. „ Предоставен е протокол, само че в този протокол не написа кой какво е приказвал “, посочи Кърджилов. „ Там написа кой е взел участие, в това число няколко комисии, преподаватели по административно и трудово право от трите университета – Софийския, УНСС и Нов български и написа какви документи са разгледали и че се провела задълбочена полемика, от която са решили на другия ден да предложат да се гласоподава кой да бъде кмет на региона “, посочи някогашният ПР на региона.
„ Не се протоколираха изявленията там, само че когато ми дадоха думата, аз споделих, че тези заповеди на Иванчева – както за моето назначение, по този начин и за уволнението на Русев са написани, съществуват. Те не ми обърнаха внимание. Изказаха се, че не би трябвало да взимат поради документи на Иванчева, които издава от ареста, че има назначен кмет от тях и че единствено той може да дава отговор “, описа Кърджилов.
Според усещанията му от днешното съвещание, Върховна касационна прокуратура общо взето застъпвала тезата на жалбодателите - че касационната им тъжба против решението на първа инстанция би трябвало да се одобри и да се почете, а решението на първа инстанция да се анулира. Кърджилов е безапелационен: “Ако загубим, ще заведем дело в Европейския съд по правата на индивида “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР