След около месец, когато сезонът в България приключи, можем да

...
След около месец, когато сезонът в България приключи, можем да
Коментари Харесай

Пламен Андреев е напът да постави исторически рекорд в българския елит

След към месец, когато сезонът в България завърши, можем да станем очевидци на слагането на исторически връх. Негов създател ще бъде вратарят на Левски Пламен Андреев.
 Левски ще търси връщане на победния път против разтърсения отбор на Берое Левски ще търси връщане на победния път против разтърсения отбор на Берое
За задачата младият пазач на „ сините “ би трябвало да приключи преди всичко по сухи мрежи в efbet Лига, като за момента тъкмо той води по този индикатор измежду сътрудниците на своя пост.

Андреев не пусна гол в 17 мача от началото на сезона. Втори след него е стражът на ЦСКА - София Густаво Бусато с 15. Ако удържи бразилеца и другите си сътрудници зад себе си, юношата на Левски ще стане най-младият вратар в историята на българския футбол, ставал номер 1 по сухи мрежи за един сезон. В момента Андреев е единствено на 18 години, а през днешния ден има опция да усили броя си в мача против Берое. 

Преглед в статистиката за последните 60 години демонстрира, че различен толкоз млад вратар не е имало, който да реализира това. Преди 1962 година данните са непълни, само че самоуверено можем да кажем, че и тогава измежду най-хубавите вратари няма подобен на 18 или по-малко години, който да е ставал номер 1. По това време под рамката са получавали късмет най-вече по-опитни играчи, а настрана няма данни да е имало някой младок с доста качества, написа “Мач Телеграф ”.

Досега рекордьори са двама души, които са ставали номер 1 по сухи мрежи, бидейки на по 20 години. Става дума за Томас Лафчис и Ивко Ганчев. Етническият грък и някогашен президент на Левски е вратарят с най-вече мачове без позволен гол през сезон 1978/79, когато става първенец със „ сините “. Броят на сухите му мрежи обаче не е изключително впечатляващ – едвам 10. Той даже не е едноличен победител, защото с 10 са още петима вратари. Това са Димитър Вичев от Ботев Пд, Николай Илиев-Галибата от Спартак Пл, Христо Христов-Бараката от Пирин и Николай Петров от Академик Сф. Лафчис обаче реализира своите 10 сухи мрежи от едвам 19 мача, а всеки от останалите му упоменати сътрудници играе повече, с цел да стигне тази численост.

Другият 20-годишен вратар, който е бил номер 1, е Ивко Ганчев. И той като Лафчис става първенец в шампионата, в който е най-хубавият под рамката. Сезонът е 1985/86, а 20-годишният тогава Ганчев победи с Берое.

В историята на българския футбол вратарят, който има най-вече сухи мрежи в границите на един сезон, е Димитър Иванков. През сезон 1998/99 с Левски той не позволи гол в цели 21 мача. В момента и Пламен Андреев и Густаво Бусато имат шансове да доближат този връх, в случай че не престават в същия дух и не стопират да натрупат сухи мрежи в оставащите 9 кръга до края на сезона.

За последните 60 години пък Димитър Иванков е вратарят, който най-вече пъти е бил номер 1 за сезона по сухи мрежи. Някогашният любим на Сектор „ Б “ има пет първи места по този индикатор. Това се случи все с екипа на Левски през сезоните - 1997/98, 1998/99, 1999/00, 2000/01 и 2003/04.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР