След около година закъснение НАТО започва да доставя изтребители F-16

...
След около година закъснение НАТО започва да доставя изтребители F-16
Коментари Харесай

След година закъснение НАТО започва да доставя изтребители F-16 на Украйна

След към година забавяне НАТО стартира да доставя изтребители F-16 на Украйна. Това стана ясно от изявление на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в сряда.

" Докато приказваме тук, преместването на самолетите F-16 е в ход ", съобщи той на конгрес по сигурността в границите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Блинкен добави още, че самолетите ще " прелетят над Украйна това лято ", само че не конкретизира за колко става дума.

Коалицията към Нидерландия и Дания към този момент беше дала обещание на Киев изтребителите предходната година, само че доставката се отлагаше от ден на ден и повече.

Укрепването на противовъздушната защита е от решаващо значение за Украйна, която към този момент две години се бори с съветската експанзия. През пролетта Москва възобнови въздушните си набези против националната електропреносна мрежа на Украйна, което докара до огромни спирания на електрозахранването.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на страните-доставчици.

" Благодарен съм на Съединените щати, Дания и Нидерландия за това, че започнаха на практика стъпки за реализиране на задачата на всички украинци ", написа той на X.

От Вашингтон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че през идващите няколко дни Алиансът евентуално ще реализира единодушие за изпращане на нов " стабилен пакет помощ " за Украйна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР