След около два месеца България ще е обхваната от новия

...
След около два месеца България ще е обхваната от новия
Коментари Харесай

Епидемиолог: До два месеца в България пак ще стане тежко

След към два месеца България ще е обхваната от новия по-заразен вариант на ковид, който е близо 70% по-заразен от досегашните разновидности. Това разяснява епидемиологът Петър Марков, който работи в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

“Какво значи в практическо отношение вирусен вид, който е от 50 до 70% по-заразен? Това значи, че в случай че до момента сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с избрана стриктност на ограниченията, то с новия вид, с цел да реализираме същия резултат, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги ограничения “, споделя той.

Марков слага редица въпроси към управляващи.

“Въпросът е какво вършат държавното управление и здравните управляващи, с цел да се приготвят за този миг след към 2 месеца, когато България ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020 година Следи ли се генетичната комбинация на циркулиращите в България вируси сега, чрез разчитане на геномните низове най-малко на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е експертите си да създадат спретнат, еластичен и ефикасен проект за справяне с това, което следва? Държавите, в това число и Англия, в този момент трескаво търсят способи да усилят броя на имунизациите на свое разположение, даже с цената на необикновени подходи като съкращаване на дозите или закъснение на втората доза за по-ранно по-широко покритие на повече хора при „ надбягването с новия вид “, както го дефинира Борис Джонсън “, написа епидемиологът.

Марков споделя, че в случай че желаеме да се защитим съответно, то идването на новия вид на вируса би трябвало да се третира като нова и друга зараза, тъй като тя ще е такава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР