След около час дебати, проверка на кворум и няколко прегласувания

...
След около час дебати, проверка на кворум и няколко прегласувания
Коментари Харесай

След час дебати: Няма да се тегли 18 млн. лв. кредит за Спортната зала във Варна

След към час диспути, инспекция на кворум и няколко прегласувания Общинският съвет във Варна не утвърди капиталовата стратегия на „ Двореца на културата и спорта “ ЕАД и не даде единодушие за подписване на контракт за изтегляне на заем в размер на 18 млн. лв. за реализирането й, съобщи кореспондент на Moreto.net.

" За " предлагането гласоподаваха 25 от локалните депутати, 4 дадоха негативен избор, а 12 гласоподаваха с „ въздържал се “.
Част от съветниците показаха терзания дали фактически това са най – положителните условия за вдишване на дълг. Някои показаха подозрение в спешността на сходно решение, поради че построяването на паркинг, влизащо в капиталовата стратегия, надалеч няма ексклузивен темперамент, а е главното разходно перо със сумата от над 12 млн. лв. без Данък добавена стойност.

“Знаем, че един и същи компании строят сходни обекти. Освен най – скъпия бул. ще имаме и най – скъпия паркинг. ”, разяснява Ивайло Митковски от „ Демократична България “.
„ Кое постанова спешността сега за гласоподаване на този паркинг? Не би трябвало ли да се мине през формат конкурс за предложение за сходно решение? “, попита Николай Капитанов.
Съветници от групата на ГЕРБ обясниха, че извънредността на решението се крие в това , че сдружението заплаща месечни сметки за ток от 200 хиляди лв. и слагането на фотоволтаична система върху покрива на зали „ Младост “ е от главно значение за понижаване на разноските. Подмяната на осветлението в зала „ Конгресна “ и построяването на паркинг с задоволително места пък са от особена значимост за покриване на интернационалните условия за осъществяване на спортни мероприятия и културни събития. Според нормите на всеки няколко седящи места е належащо най-малко едно паркомясто. Липсата на задоволително такива е повода да не се употребява цялостният потенциал на залата.

„ Не изчислявайте единствено това какъв брой коства грубият градеж на квадрат на паркинга на три равнища. В работата е включено създаване на връзка към един от входовете, с което ще се избегне скупчването на доста хора на едно място. Заложено е и покриване на всички условия за безвредна евакуация на аудитория.

Не питайте какъв е отливът от спортни и културни мероприятия, когато хората идват от друго обитаемо място и липсват паркоместа. Не може залата да е с 5 хиляди седящи места и да имаме паркинг за 100 коли . Арена „ Армеец “ има 1500 места, а при събитие провеждат 3000 паркоместа към нея. По време на ремонта на зала „ Конгресна “ преди няколко години металхалогените не бяха заменени. Само лампите бяха. Много неща не бяха заменени. Голяма цена в персонален проект платих по време на ремонта. Изисква се бързо светване и изгасване на осветлението, с цел да отговорим на условията на спортните федерации. Настоящото осветяване не може да обезпечи това. “, разяснява шефът на Спортна зала Минко Христов.
Целта на заема на Спортна зала е да се финансира построяването на паркинг, две многофункционални зали, фотоволтаична система и замяна на осветяване , напомня Moreto.net

Идеята е паркингът да е на три равнища, като едно от тях ще е подземно. Ще разполага с 350 места. Предвидените средства за построяването са 12.4 млн. лв. без Данък добавена стойност. Фотоволтаичната система върху зали „ Младост “ ще коства 420 хиляди лв., а построяването на двете многофункционални зали с повърхност 325 и 450 квадрата в блокове Б и А ще коства близо 1.5 млн. лв.. Подмяна на осветлението в „ Конгресна “ е нужна във връзка семейството на Европейското състезание по волейбол през 2023 година и ще е за 480 хиляди лв..

Срокът за възвращаемост на инвестицията е 10 години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР