След около 2 години в Националната астрономическа обсерватория на Рожен

...
След около 2 години в Националната астрономическа обсерватория на Рожен
Коментари Харесай

Австрийска компания произвежда новия телескоп за НАО - Рожен

След към 2 години в Националната астрономическа обсерватория на Рожен ще действа нов роботизиран телескоп с 1.5- метрово огледало, оповестиха от НАО.

Доставката на телескопа се финансира по европейски план. С новия телескоп НАО - Рожен ще резервира водещата си позиция в Югоизточна Европа като максимален астрономичен комплекс. Телескопът се създава от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH, според завършила социална поръчка.

Новото съоръжение ще разрешава по-прецизни и бързи насочвания на оптичния апарат, както и благоприятни условия за отдалечени наблюдения. Първата вноска за доставка на оборудването към този момент е заплатена, прецизират от НАО. Доставката и монтажът на телескопа от модерно потомство ще костват към 3.5 млн. лева

Проектът планува създаване на нова наблюдателна кула, в която ще се сложи телескопа на ASA. Основният телескоп на НАО- Рожен с 2-метровото огледало в продължение на десетилетия бе най-големият в Югоизточна Европа. През последните години Гърция се снабди с обсерватория с 2.3- метров телескоп.

С новото съоръжение, което ще бъде доставено в идващите няколко години, НАО-Рожен резервира лидерската си позиция в района като най-мащабен астрономичен комплекс, разясняват астрономите от Обсерваторията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР