След оживени дебати Общински съвет– Варна прие предложението за теглене

...
След оживени дебати Общински съвет– Варна прие предложението за теглене
Коментари Харесай

Общинският съвет във Варна одобри теглене на кредити за над 60 млн. лева за съфинансиране на европейски проекти

След оживени диспути Общински съвет– Варна одобри предлагането за изтегляне на заеми, с които ще се съфинансират няколко европейски плана и ще се осъществят огромни капиталови обекти от финансовата стратегия на общината.

По време на полемиката, траяла към два часа в зала „ Пленарна “, се чуха необятен кръг от отзиви по отношение на поемането на общинския дълг. В последна сметка бе решено да се даде зелена светлина за заемите, които съгласно болшинството ще разрешат да се продължи развиването на града. Това оповестиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна.

Единият заем е в размер до 10 160 615 евро и ще бъде провиснал от Европейската банка за възобновяване и развиване. Със средствата ще се финансира въвеждането на Синя зона и ще се обезпечи личното финансиране на Общината на неприемливи разноски, нужни за осъществяването на европроектите „ Интегриран градски превоз – втора фаза “ и „ Естетизация и рационализация на градската среда във Варна “.

За реализацията на най-мащабния за последните десетилетия план във Варна – новия бул. „ Васил Левски “, Общината също ще употребява паричен запас от финансова или кредитна институция. Ще бъде изтеглен банков заем до 36 млн. лв., с който да се финансира проектирането и построяването на светофари по булеварда, авторският и строителният контрол, разноските за отчуждителни процедури за придобиване на земя и здания.

Общинският съвет даде също единодушието си за подписване на контракти за заем с „ Фонд за органите на локалното самоуправление в България – ФЛАГ “ на обща стойност 16,8 млн. лв.. Тези средства са за мостово финансиране на възможни разноски, които ще бъдат възобновени на Община Варна от ръководещите органи на оперативните стратегии, финансиращи обособените европроекти.

На последното за годината съвещание съветниците утвърдиха и оферти от кмета план на план-сметка „ Чистота “ за 2018 година За почистването на града са заложени малко над 29,65 млн. лв., като тази сума ще бъде обновена с точния размер на преходните останки, които ще станат ясни в края на годината.

По време на сесията бе обявено, че съветникът Григор Григоров напуща по лично предпочитание председателското място във ВрК „ Борба с корупцията и корупционните практики “. Без ръководител е и ВрК „ Изработване план на Правилник за организацията и активността на общинския съвет, неговите комисии и взаимоотношението му с общинската администрация “, откакто Костадин Костадинов пожела да се раздели с поста. Съветниците взеха решение новите ръководители да бъдат избрани на последващо съвещание на локалния парламент.

Общинският съвет упълномощи също представителя на Община Варна Димитър Карбов да взе участие в Общото заседание на акционерите на „ Спортен комплекс “. То е планувано за 21 януари 2018 година от 10:00 часа. С решение на локалния парламент Христо Атанасов, представител на Община Варна, ще вземе присъединяване в Общото заседание на съдружниците на „ Варна Ефкон “, което ще се състои на 15 януари 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР