След ограниченията, наложени от ковид пандемията в последните почти 3

...
След ограниченията, наложени от ковид пандемията в последните почти 3
Коментари Харесай

От днес МБАЛ „Света Анна – Варна“ възстановява безплатните прегледи за сънна апнея

След рестриктивните мерки, наложени от коронавирус пандемията в последните съвсем 3 години, от 16-и август МБАЛ „ Света Анна – Варна “ възобновява безплатните прегледи за сънна апнея. С финансиране от община Варна екипът на доцент Гален Шиваров от отделението по УНГ към този момент записва  желаещи да се  подложат на тест.

Записването става на телефон 052/821375, а проучванията се правят в отделението УНГ, на ет. 6 в Терапевтичен блок III /сградата в непосредствена непосредственост до бариерата на ул. „ Генерал Колев “/

„ Синдромът на обструктивната сънна апнея (OSAS) е клиничен. Той се характеризира с от време на време понижаване или прекъсване на въздушния поток през носа/устата по време на сън. Тези епизоди нормално са съпроводени от мощно хъркане и хипоксемия и доста типично биват прекъсвани от къси събуждания, което в последна сметка води до фрагментация на съня и намаляването на неговата дълготрайност и качество “, изяснява доцент Шиваров.

За първи път общинската стратегия „ Профилактика на сънна апнея ” в МБАЛ „ Света Анна-Варна ” АД по самодейност на Дирекция “Здравеопазване ”, започва през 2016 година. Тогава тя мина при голям интерес, като бяха изследвани 400 души. Второто издание на програмата през 2017 обхвана още 300, а третото, през 2019 – нови 400 поданици на община Варна. Статистиката демонстрира, че 732 от изследваните пациенти са мъже, а 368 са дами. Средната възраст на изследвните е 52 години.

„ Всички те минаха през физикално проучване, акустична рино и фарингометрия – два метода за обективно проучване на анатомията на носната празнина и назофаринкс и надлежно джука празнина и орофаринкс, установяване на BMI – показателят на телесната маса, който дава информация за тежестта и риска от затлъстяване, както и проучване по международно признатата канара за установяване на унесеност измежду пациентите – Epworth sleeping scale “, изясни доцент Шиваров.

От изследваните пациенти 69% са били в рискова група за синдрома на обструктивна сънна апнея, а 31% от пациентите са били в норма.

От извършената анкета за установяване на сънливостта – Epworth sleeping scale, данните са следните:

37.75% са с ниска естествена дневна унесеност,

40.25% са с по-висока естествена дневна унесеност,

8% са с лека несъразмерна дневна унесеност,

10.25% са с умерена несъразмерна дневна унесеност,

9.75% са с тежка несъразмерна дневна унесеност.

При изследваните пациенти посредством рино- и фарингометрия са установявани следните болести и положения: хипертрофичен ринит, девиация на носната бариера, ниско ситуирано меко небце, удължена увула, хипертрофия на лингвалната тонзила.

При 84% от пациентите се е следила спънка на двете равнища – носна празнина и фаринкс, като при 11% отклоненията са били на равнище носна празнина и надлежно при 5% са били единствено на равнище фаринкс. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР