След официални срещи днес с президента Румен Радев и с

...
След официални срещи днес с президента Румен Радев и с
Коментари Харесай

Външният министър на Черна гора оцени високо Българското европредседателство

След публични срещи през днешния ден с президента Румен Радев и с вицепремиера Екатерина Захариева, външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович съобщи, че резултатите от българското председателство към този момент се виждат доста добре, тъй като в доста къс период европейската вероятност на Западните Балкани се е обрисувала като действителна и позитивна опция. Развитието на двустранното съдействие, както и връзките с Русия бяха също измежду акцентите в днешните диалози.

 © Христо Касабов / Българска телеграфна агенция
Като изключително значим триумф на Българското председателство министър Дърманович акцентира обстоятелството, че се реализират положителни резултати в доста неподходяща световна конюнктура, а връщайки фокуса върху Западните Балкани и тяхната европейска интеграция, България дава вяра за бъдещето на целия район. Той благодари за експертната ни и политическа помощ.
Сърджан Дарманович - министър на външните работи на Черна гора: България е един от нашите най-лоялни сътрудници по време на пътя ни към Европейски Съюз. Като се има поради, че сме включени в тактиката за развиване до 2025 година като един от най-хубавите претенденти за участие, съм сигурен, че със взаимни старания ще можем да реализираме нужните резултати даже и по-рано.
Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни Черна гора като положителния образец от страните от Западните Балкани и поздрави държавното управление на страната за промените, които прави. Тя означи, че в случай че продължава да работи по този начин безрезервно, 2025 година е напълно действителна дата за участие на Черна гора.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Европейската вероятност е това, което стимулира страните в района да се пробват да усъвършенстват двустранните връзки, уточни още Захариева.
В двустранен аспект двамата министри се договориха за създаването на взаимни туристически направления за туристи от далечни дестинации. Обсъдено бе и съдействието на двете страни в икономическата и военната сфера.

В отговор на журналистически въпрос за позицията на двете страни по случая " Скрипал ", Захариева съобщи, че страната ни е изразила своята взаимност с Англия във всички вероятни международни институции, само че позицията на българското държавно управление към този миг остава непроменена и няма да се пристъпва към експулсиране на дипломатите ни в Русия. Черногорският ѝ сътрудник уточни, че без значение какъв е казусът, дали Русия е употребила или стои зад производството на химическото вещество, употребявано против Скрипал и щерка му, би трябвало да поеме отговорност за случая. Затова и Черна гора е взела решение да експулсира своя дипломат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР