След обявяването на имената в новия кабинет на Турция лирата

...
След обявяването на имената в новия кабинет на Турция лирата
Коментари Харесай

Опасен ли е новият кабинет на Ердоган за турската лира

След оповестяването на имената в новия кабинет на Турция лирата падна с 3% и стигна до най-ниското си равнище от неуспелия опит за прелом, а след това върна малко от цената си, само че равносметката остана 19% срив от началото на годината.

Откакто зетят на президента Берат Албайрак е финансов министър, и съмненията не престават. Те обаче се дължат и на друго - президентът получи изключителното право да номинира шефа на централната банка, а с декрет в началото бе отстранена клаузата за мандата му, а по-късно дължината бе изменена от пет на четири години.

Това, което ще каже Албайрак за стопанската система в идващите дни до новата среща на централната банка за лихвените проценти на 24 юли, ще е основно. Фактор ще е и отсъствието на благоразположени към непознатите вложители фигури като някогашния финансов министър и вицепремиер Мехмет Шимшек, който " постоянно успокояваше вложителите, откакто Ердоган показваше нетрадиционните си стопански възгледи. "

Във време на рискова инфлация самият президент, до момента в който " пазарно насочените " членове на предходния кабинет го убеждаваха в потребността лихвените проценти да бъдат вдигнати, той твърдеше, че са прекомерно високи и са " майката и бащата на всички несгоди " и по-скоро е належащо да бъдат свалени, с цел да не предизвикват инфлация.

Не става дума обаче единствено за отстранените четирима души - ходовете на президента " приключват дълготраен развой, при който членове на приветливия за вложители " тим А " бяха отстранени един по един от държавното управление и от ден на ден обезпокояваха пазарите. "

Според Симин Демокан, сътрудник на " Блумбърг ", Албайрак става министър в нова обстановка и ново министерство - тази институция комбинира грижата за финансите и хазната. " Инвеститорите познават (Албайрак) по-скоро с енергийните му политики и (новият му пост) основава неустановеност, " споделя тя. " С новата система Ердоган ще бъде централният човек, взимащ решения. Когато става дума за централната банка, към този момент няма да му се постанова да се съветва с други при назначението на шефа и заместниците ѝ. "

Стойността на лирата след известието за Албайрак беше 4.7488 за $, а към 16:30 ч. локално време бе възстановила 0.9 пункта, до 4.6910 за $.

 Опасен ли е новият кабинет на Ердоган за турската лира
© Associated Press

Мненията - " като при Тръмп "

Проблемът с Албайрак за вложители и консултанти е в " догатките му, че слабостта на лирата е поради външни сили, а не поради некомпетентна икономическа политика, както заключават вложителите по принцип ", споделя за " Блумбърг " Найджъл Рендъл , старши анализатор в консултантската компания " Медли глоубъл адвайзърс ". Що се отнася до самия Ердоган, той фактически остава " правилен на думата си " от предизборната акция, че ще поеме по-голям надзор върху икономическата и паричната политика ". " Така и става, само че това надалеч не е пазарен метод, " счита консултантът.

" Централната банка в този момент остава проблематична, до момента в който Ердоган ѝ диша във врата и е мъчно човек да си показа по какъв начин Албайрак ще се занимава с стопански начинания, които не са били утвърдени от татко му ", прибавя Рендъл. " Ако го прави, фамилните събириания ще минават в хладна атмосфера и скоро той ще си загуби работата. "

Икономистът в " Беренберг банк " Волф-Фабиан Хунгерланд предизвестява за риск от " институционална склероза " поради желанието на хората във властта да споделят " да " на Ердоган, вместо да се състезават за позиции и хрумвания. " Реформата е все по-необходима: Анкара би трябвало да спре повишаването на бюджетния недостиг, да остави централната банка сама да се бори с инфлацията и то в действителност, да подтиква вложенията - да вземем за пример като усъвършенства връзките с Брюксел - и да не разчита на огромни фискални тласъци. " Задачата е сложна освен за президент, който " наподобява се любува на възходящата си власт, постоянно разделя и обича да влиза в битки, " счита Хунгерланд.

За Йозгюр Яшар Гююлдар от " Райфайзен центробанк " във Виена различен основен въпрос е по какъв начин ще подходи Ердоган към фискалната политика преди задаващите се през март следващата година локални избори - дали ще прави взаимни отстъпки за задачите на вота, или ще прави стъпки за балансиране на бюджета.

 В изявление за
© Associated Press

В изявление за " Ройтерс " представител на рейтинговата организация " Стандард енд пуърс " сподели, че организацията му ще следи Турция деликатно, само че дейностите на президента Ердоган във фискалната политика към този момент значат, че властта в страната е все по-централизирана. Самият Ердоган упорства, че рейтинговите организации не са справедливи.

" Назначаването на Албайрак оставя вложителите с неприятни усеща, като в Съединени американски щати, когато Тръмп дава значими постове на родственици, " споделя Хайнц Рютиман , пълководец за нововъзникващите пазари в " Юлиус Бер ". " Отново въпросът е за подсилване на власт. Зетят на Ердоган надали ще е последнят подобен случай. "

Има и други отзиви. Според Джулиън Римър от " Инвестек банк ", въпреки да е ясно, че стратегическите решения в Турция ще са свързани с " прищевките на президента " оттук насетне, това развиване е било известно пазарите, а и паричната политика " по този начин или другояче не е изключително самостоятелна ". Албайрак, който има опит и обучение, свързани с частния бранш, " надалеч не е толкоз рисков, колкото можеха да са други претенденти. Това, което не харесват пазарите, е откровената шуробаджанащина, въпреки че турците с право могат да посочат етично противоречивия образец на американския президент Доналд Тръмп. "

Римър счита, че за дейностите на Ердоган ще има граница и тя ще е реакцията на валутните и облигационните пазари, " която може да попречи попречи на всеки случай на извънредно безразсъдни политики. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (413)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР