След обявяване на извънредното положение заради коронавируса се допуска възможността

...
След обявяване на извънредното положение заради коронавируса се допуска възможността
Коментари Харесай

Какви са правата на работещите при извънредно положение?

След оповестяване на изключителното състояние поради ковид се позволява опцията работодателят да принуди чиновниците си да работят от у дома. Но това не допуска понижаване на трудовото заплащане, в случай че не е понижено и работното време. Това сподели в предаването " Плюс-минус. Коментарът след новините " юрист Зоя Тодорова.
Тя уточни, че поради настъпилата обстановка доста бизнеси няма да могат да развиват активността си. Адвокат Тодорова цитира Кодекса на труда, където са посочени случаи, в които работодателите могат да прекратят трудови правни отношения. Това изясни в предаването „ Плюс-минус. Сред тях са съкращаването на щат, понижаване размера на работата, престой за повече от 15 работни дни. Но в тези случаи работодателят дължи предупреждение и обезщетение.
Също по този начин работодателят е в правото си да принуди служителя да си вземе отпуск – заплатен или неплатен. Това може да стане, в случай че служащият остане без работа повече от 5 дни и може да се случи даже без да е налице изключителна обстановка.  
Адвокат Тодорова уточни, че сегашната обстановка дава спомагателни права на работодателя – той може да изиска от служащия да употребява целия си заплатен отпуск, в случай че е заставен да спре активността си.
А какво по-рано денем сподели вицепремиера Томислав Дончев за работодателите и служащите ВИЖТЕ ТУК.
Още: " Последна информация и всичко за ковид, 29 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР