След обявената частична военна мобилизация в Русия и спешни референдуми

...
След обявената частична военна мобилизация в Русия и спешни референдуми
Коментари Харесай

Борис Бондарев: Мобилизацията е отчаян ход, Путин разбира, че губи

След оповестената частична военна готовност в Русия и незабавни референдуми за присъединение на четири украински области към федерацията. Какво значат ходовете на Путин и каква ще бъде реакцията на интернационалната общественост? Специално за Euronews Bulgaria приказва Борис Бондарев - съветският посланик, който подаде оставка в символ на митинг против войната.

 

Г-н Бондарев, по какъв начин разчитате решението на Путин да разгласи частична военна готовност? Ход ли е това към формалното оповестяване на война на Украйна?

Не можем да изключим подобен вид. Предполагам, че това е обезверена стъпка в опит да не бъде позволено цялостно военно проваляне на съветските сили в Украйна. До момента виждаме, че контранастъплението на Украйна е доста сполучливо, в това число и в Харковска област. Тази контраофанзива докара до бягството на съветските военни елементи. Естествено, това доста мощно повдигна бойния дух на украинците и провокира доста въпроси в Русия. Съответно в този момент Путин се пробва по някакъв метод да запуши тези пробойни и да откри отнякъде доста жива мощ, с цел да хвърли тези хора в месомелачката и да се опита по този метод да преобърне хода на войната в своя изгода.

Ще успее ли той съгласно Вас?

Силно се колебая, тъй като първо - ще отнеме няколко месеца преди да се образуват огромни военни елементи от мобилизираните хора. Все отново преди този момент те би трябвало да бъдат подготвени, образувани, въоръжени и несъмнено превозени до фронта. Не мисля, че Украйна ще стои и ще чака през цялото това време. Нещо повече - тя ще продължава своето контранастъпление. Надявам се, че и западните страни ще продължат да оказват помощ на Украйна на първо място с оръжия. Убеден съм, че тази готовност ще провокира още повече проблеми в Русия. Руското ръководство е доста неефективно и едва ли ще успее да организира тази готовност както му се желае.

А по какъв начин дейностите на Путин кореспондират с казаното от него пред туския президент Реджеп Ердоган, съгласно който съветският президент желае да постави завършек на тази война допустимо най-скоро?

Не изключвам разновидността, че президентът Ердоган го е схванал неправилно. Видно е, че Путин сигурно желае да завърши тази война. Той схваща, че я губи. Иска да постави нейния край, само че това да стане при неговите условия. Той желае да принуди Русия да признае някакви съветски завоевания, да вземем за пример цялостното признание на Донбас за " самостоятелен " или причислен към Русия, в това число териториите, които в този момент са окупирани от Русия - Херсонска и Запорожска области.

Естествено, Украйна няма да се съгласи на това. Украинците изцяло схващат, че могат да победят на бойното поле. Именно поради това Путин се пробва да ги сплаши, показвайки, че към момента има доста огромни запаси във военна мощ и нуклеарни оръжия. Всичко на процедура е игра на наддаване. Според мен това е неговата цел.

 
Свързани

Каква е съгласно Вас в този момент ситуацията в Кремъл - има ли там вътрешна опозиция против решението на Путин да разгласи тази готовност и да не постави завършек на войната?

Само можем да допускаме какво се случва в този момент в Кремъл. Надявам се, че там към момента има най-малко някакви здравомислещи хора, които схващат, че Путин към този момент стигна прекомерно надалеч. За страдание обаче не мисля, че имат сили или храброст да създадат каквото и да било. Напълно е допустимо да продължат да го следват безропотно, вярвайки че той знае всичко, ще направи най-хубавото и в последна сметка ще надиграе и победи всички останали. За страдание имам учредения да считам, че върхушката в Кремъл е прекомерно покорна и неинициативна. Не мисля, че от тях зависи кой знае какъв брой. Всичко зависи от това по какъв начин ще се развива обстановката в Украйна на бойното поле и в Русия - поради тази готовност. Въпросът е доста комплициран, обстановката е сложна, по тази причина би трябвало да забележим по какъв начин ще се развие.

Путин през днешния ден още веднъж повтори заканите си да употребява нуклеарно оръжие против Украйна. Очаквате ли в действителност да ги сбъдне?

Мисля, че това е част от същата тази тактичност да бъдат сплашени Украйна и Западът и да бъдат принудени да седнат на масата на договарянията. Да създадат отстъпки. Предполагам, че в Москва би трябвало да схващат, че използването на нуклеарно оръжие на бойното поле в Украйна ще значи, че преди всичко това към този момент не е с задачите на защитата, а за нахлуване. И то офанзива против неядрена страна - такава, която не разполага с нуклеарни оръжия. Украйна е страна, която по принцип не може със лични сили да заплашва съществуването на Русия, това е записано и в съветската нуклеарна теория. Естествено, това ще сложи всички страни в света пред обстановка, в която няма да имат различен избор, с изключение на да се намесят. Тук даже съдружниците на Русия като Китай да вземем за пример, няма да я поддържат очевидно. Със сигурност нямат изгода от това. Не им би трябвало комшия, който може когато и да е да употребява нуклеарно оръжие против който и да било. Днес бомбардират Украйна, а на следващия ден нещо ще им пречи в Китай. Могат да кажат, че Китай има териториални искания да вземем за пример към Сибир, а Путин ще разгласи " китайците желаят да ни вземат Сибир, хайде да ги ударим с нуклеарни ракети! " Такова деяние на Путин би провокирало извънредно остра реакция и тук към този момент може да се чакат най-мрачните сюжети.

Според мен Путин разчита точно на това, че заплашвайки с нуклеарен удар, ще принуди Европа преди всичко да каже на Украйна, на президента Зеленски " хайде договаряйте се с Русия както намерите за добре, тъй като ние към момента желаеме да живеем ". Според мен на това разчита той и се надявам сметките му да не се окажат правилни.

 
Свързани

Москва разгласи и провеждането на незабавни референдуми за присъединение на четири украински области към нейната територия. Очаквате ли някакъв непредвиден излаз от тези допитвания?

Не, не чакам. Мисля, че в случай че такива референдуми се проведат, 90% от популацията ще гласоподава за присъединение към Русия. Това е ясно.

А съгласно Вас Украйна ще продължи ли все пак да се пробва да си върне тези територии?

Разбира се. Иначе нямат никакъв различен излаз.

Вие напуснахте дипломатическия си пост в символ на митинг против войната. Какво е в този момент посланието ви към съветските дипломати?

Призовавам съветските дипломати преди всичко да помислят за това накъде отива Русия. Да помислят и да схванат, че Русия върви към злополука. По създание сега Русия е във война с целия западен свят. А в случай че реши да употребява нуклеарно оръжие, това ще бъде война против безусловно целия свят. Такава война не може да бъде извоювана от нито една страна, още повече в случай че приказваме за Русия, която е много слаба стопански, а по всичко проличава, че е такава и във боен проект. Искам всички руснаци, освен съветските жители, които към момента не са разбрали истината, да стартират да се замислят. Да помислят какво могат да създадат за прекратяването на тази война, което въобще не е малко.

А вие персонално по какъв начин решихте да напуснете дипломатическия си пост - елементарно ли беше това решение? И страхувате ли се за своя живот и за своето здраве поради опозиционната си позиция? В последните седмици станахме очевидци на доста известия за съветски предприемачи, които сами са лишили живота си съгласно формалните данни на Москва...

Реших да си потегли, тъй като не мога да работя за страна, която стартира нападателна война против прилежаща страна и за такава власт, която води моята страна към злополука и цялостно заличаване. Затова и подадох оставка.

По отношение на моята сигурност - всичко може да се случи. Нищо не мога да изключа. Но се надявам, че всичко ще бъде наред.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР