След обстрел в Украйна почина Саша Андреев. Той беше в

...
След обстрел в Украйна почина Саша Андреев. Той беше в
Коментари Харесай

Почина доброволецът Саша Андреев, доставял генератори в Украйна

След обстрел в Украйна умря Саша Андреев. Той беше в екипа с българска филантропична помощ на самодейността " Капачки за бъдеще ".

Преди дни бусът им беше ударен от минохвъргачка. Саша е карал и точно той е поел главния удар. Уцелили са го два шрапнела.

Ангел от България и Саша от Украйна. Двама мъже и една цел - да оказват помощ. И съумяват. Вдъхват вяра на нуждаещите се няколко пъти от началото на войната.

" Саша е може би най-опитният като лидер, това му беше 11 задача в Харков. Той беше индивидът с най-вече опит и аз го познавам. Истината е, че не би взел непремерен риск, само че истината е, че там обстановката доста бързо се трансформира. Място, където до през вчерашния ден е било несъмнено, не значи, че през днешния ден е несъмнено ", съобщи Ангел Пилев, доброволец в Украйна.

В последната задача обаче единият, който към този момент е изгубил и дома си, и брат си, губи и живота си.

" Саша дано да кажа, че сваляйки го от колата той още говореше, беше контактен. За към 10 минути съумяха единствено с единия бус, с който беше продънен нагревател да доливат вода, да го закарат в амбулатория. Там безусловно мога да кажа, че в полеви условия го закърпват, по-късно са го преместили, прекарали в болничното заведение в Харков ", добави Ангел Пилев.

Наложила се втора интервенция, само че поради тежкото му положение и усложнените условия, не съумели да го спасят.

" Някакъв необикновен късмет е, че снарядът пада 2 метра може би пред буса, а не върху самият бус, тъй като тогава към този момент мисля, че нито един нямаше да оцелее ", добави Ангел Пилев.

Групата съумява да закара близо 80 генератора на останалите без електричество лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и центрове за поддръжка на потърпевшите от войната. С бронежилетки в екипа по време на пътуването обаче били единствено двама души. Лазар е един от тях.

" Удариха ни с минохвъргачка. Аз се снабдих с малко късче от шрапнел, пробило ветровката и спряно в якето евентуално от презрамката на бронята изпод. В момента на гърмежа първо ни гръмнаха главите. След това чух водачът да крещи от болежка, тъй като с изключение на шрапнелите, беше отнесъл и главната мощ на ударната вълна, тъй като мината гръмна безусловно в лицето му ", декларира във Facebook Лазар Радков.

За благополучие сънародниците ни се отървават единствено с нерешителност. Но са подготвени с още по-голяма мотивация да се върнат и да оказват помощ на тези, които имат най-голяма потребност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР