След няколкочасови дебати парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция

...
След няколкочасови дебати парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция
Коментари Харесай

Турция ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

След няколкочасови диспути Народното събрание на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.

Законодателите гласоподаваха с 287-55 гласа в поддръжка на кандидатурата на скандинавската страна да стане 32-ият член на ръководения от Съединени американски щати алианс, оставяйки членката на НАТО Унгария като последното затруднение в процеса на присъединението на Стокхолм.

На плануваното за през днешния ден съвещание на Общото заседание на турския парламент беше прегледано утвърждението на Протокола за присъединението на Швеция към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Дебатите започнаха в 15:00 турско време (14:00 българско).

Решението беше подкрепено от ръководещата " Партия на справедливостта и развиването " (ПСР), " Партията на националистическото деяние " (ПНД) и опозиционната Републиканска национална партия (РНП). Националистически и леви партии в съпротива гласоподаваха срещу. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган би трябвало да официализира законопроекта в идващите дни.

По-рано през октомври 2023 година турският президент подписа протокола за присъединението на Швеция към НАТО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР