След няколкочасови дебати, извънредни консултации, обвинения в непознаване на закона

...
След няколкочасови дебати, извънредни консултации, обвинения в непознаване на закона
Коментари Харесай

Пак греда: Красно село“ остава без кмет

След няколкочасови диспути, изключителни съвещания, обвинявания в непознаване на закона и политически престрелки Столичният общински съвет за повторно не съумя да избере кмет на столичния регион " Красно село ". Той би трябвало да го ръководи до локалните избори през есента, защото определената преди повече от три години Росина Станиславова беше отстранена от поста, откакто съдът постанови, че е била в спор на ползи.

В четвъртък общинските съветници се събраха изключително, с цел да гласоподават повторно по въпроса. Преди седмица изборът на областен кмет се провали, защото от " Демократична България " и Българска социалистическа партия предложиха общински съветници от групите си за поста. Според болшинството от ГЕРБ-СДС и неофициалните им съдружни сътрудници от " Патриоти за София " това е в нарушаване на закона, съгласно който постът трябвало да се поеме от някой от заместниците на Станиславова. От опозицията обаче настояват, че текстовете разрешават да се номинира и избере и общински консултант.

В същото време от ГЕРБ упорстват, че точно " Демократична България " би трябвало да уточни кой да ръководи региона до локалните избори, защото отстранената Станиславова имаше поддръжката на групировката на вота през 2019 година В следствие обаче от " Демократична България " отдръпнаха поддръжката си за нея след информация, че си е изплатила близо 10 000 лева по подписан със себе си контракт за ръководството на европейски план.

Заради неналичието на решение, преди седмица беше планувана изключителна сесия по въпроса за 16 март. Сега от " Демократична България " още веднъж, както и преди седмица, предложиха за областен кмет общинаря Борис Милчев.

Те показаха и правно мнение от доцент Наталия Киселова, която е учител по конституционно право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", в поддръжка на избора им да предлагат общинар, а не някой от заместниците на Станиславова. Те не желаят да показват някой от зам.-кметовете на региона, защото са персонален избор на отстранената кметица, а не хора от групировката. От " Демократична България " приканиха болшинството в лицето на ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София " да предложат кандидатура на някой от заместниците на Станиславова.

Тези причини обаче в последна сметка не бяха признати от болшинството. Така нито общинарят Борис Милчев от " Демократична България ", нито препоръчаният от Българска социалистическа партия Николай Николов съумяха да съберат задоволително гласове, макар че имаше предложение някой от тях да бъде подсилен и да се остави на съда да реши разногласието дали изборът е законен.

Стигна се и до гласоподаване на кандидатурите на всеки от заместниците на Станиславова – Веселин Кирев, Николай Веселинов и Албена Белянова. Никой обаче не събра нужните гласове.

И при техните номинации също имаше дребна политическа драма. Още преди седмица беше оповестено, че Станиславова е издала заповед, с която назначава за изпълняващ длъжността кмет на региона Николай Веселинов. Той пък е внесъл в общинския съвет предложение общинският съвет да избере Веселин Кирев за ръководещ региона до изборите през есента.

Правото на Веселинов да номинира някого за областен кмет се оспорва от болшинството. В същото време част от съветниците в него считат, че най-подходящ би бил изборът на третия зам.-кмет Албена Белянова. В четвъртък сутринта обаче Николай Веселинов подписал заповед за уволнението ѝ, която тя не приела. Така все още няма изясненост дали заповедта е в действие и дали Белянова изобщо може да поеме региона.

В последна сметка, с цел да не се стопира работата на администрацията, беше решено кметът Йорданка Фандъкова да назначи краткотраен кмет на " Красно село ", който да ръководи до 6 април. Тогава се чака да е идната сесия на общинарите по въпроса. Временният кмет ще бъде определен всред заместниците на Росина Станиславова. А не е ясно дали все още те са двама или трима.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР