След няколко месеца на относително спокойствие напрежението отново нараства в

...
След няколко месеца на относително спокойствие напрежението отново нараства в
Коментари Харесай

Cпорът за природния газ между Турция и Кипър нараства

След няколко месеца на релативно успокоение напрежението още веднъж нараства в разногласието за природния газ сред Турция и Република Кипър, съобщи ДПА.
Източници в кипърското държавно управление, представени от локалните медии, отхвърлиха през днешния ден заканите на Анкара към Никозия да спре изследванията на проучвателен транспортен съд, изпратен южно от острова. Тези закани опонират на интернационалното право, обявиха източниците, представени от държавното радио.

Корабът " Nautical Geo " стартира ултразвуково проучване на морското дъно южно от Лимасол. Той изследва къде може да бъде построен водопровод по дъното на морето, по който природен газ от Израел и Кипър да бъде пренасян към о. Крит, а от там - към Централна Европа.
Кипър и Израел откриха богати залежи на природен газ под морското дъно през последните години и възнамеряват да изградят газопровода дружно с Гърция.

Вчера турското външно министерство дефинира тези изследвания като " провокативни действия ", които заплашват мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

Анкара разгласи, че ще вземе всички нужни ограничения " на терен ", с цел да спре това.
Турция не признава Република Кипър и се опълчва на изследванията за природен газ или други проучвателни действия на кипърското държавно управление, застъпвайки се за правата на кипърските турци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР