След няколко дни протакане Доналд Тръмп избра да води явна

...
След няколко дни протакане Доналд Тръмп избра да води явна
Коментари Харесай

Как Тръмп избра да води открита война с Конгреса

След няколко дни отсрочване Доналд Тръмп избра да води очевидна война с Конгреса: Белият дом разгласи, че отхвърля да спомага на воденото следствие за възможна процедура по импийчмънт.

Главният мотив на изпълнителната власт на Съединени американски щати е, че водените от демократите в Камарата на представителите следствия по украинската спекулация не са нито законни, нито безпристрастни.

Реакцията на шефката на демократите в долната камара на Конгреса не закъсня. В изказване Нанси Пелоси осъди този отвод, който по думите й е " най-новият опит " на Белия дом " да прикрие измяната против нашата народна власт ".

Това е просто " нов опит да се скрият обстоятелствата за безсрамните старания на президента Тръмп да окаже напън на непознати страни, с цел да се намесят в изборите от 2020 година ", продължава тя.

Адвокатът на Белия дом Пат Чиполоне беше изпратил писмо до Пелоси няколко часа преди този момент.

" Просто казано, вие се пробвате да анулирате резултатите на изборите от 2016 година и да лишите американците от президента, който свободно са избрали ", декларира той.

Сред претекстовете за решението на изпълнителната власт Чиполоне акцентира неналичието на публично гласоподаване в Камарата на представителите за задвижване на тази процедура.

" При тези условия президентът Тръмп и държавното управление му не могат да вземат участие във вашето партизанско и противоконституционно следствие ", написа той в писмото от осем страници.

Демократите желаят да дефинират в каква степен американският президент е оказал напън на украинския си сътрудник Володимир Зеленски в телефонен диалог, с цел да търси Зеленски компрометираща информация за противника на Тръмп Джо Байдън. Доналд Тръмп пък счита, че този диалог е бил " съвършен ".

Да се попречи на Конгреса да напредне в следствието може да съставлява възпрепятстване на правораздаването, напомнят те и акцентират, че това е бил един от трите претекста за импийчмънт на президента Ричард Никсън през 1974 година преди оставката му.

" Съд менте "
Лидерът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл поддържа нападателната тактика на Доналд Тръмп, заявявайки, че Камарата на представителите " не е изпълнила същите съществени процедури, които е спазила за всички други президенти ".
Дългоочакваното писмо на юриста беше изпратено в Конгреса няколко часа след оповестяването на решението да не се позволява посланикът на Съединени американски щати в Европейски Съюз да даде показания пред конгресмените.

Гордън Сандланд беше пристигнал от Брюксел за непринудено присъединяване в чуването, само че беше известен измежду нощ от Държавния департамент, че не би трябвало да се явява.

Тръмп оправдатова решение като назова " съд менте " чуванията в Конгреса.

" Това е корист със служебно състояние ", съобщи Пелоси, която в края на септември изненадващо разгласи започването на следствие за импийчмънт.

" Президентът Тръмп би трябвало да престане да попречва работата на Конгреса ", съобщи претендентът за партийната номинация на демократите за президент Джо Байдън, чийто имидж в действителност бе очернен от украинската спекулация.

Като не разрешава на " основния състезател " в украинската спекулация - дипломат Гордън Сандланд да свидетелства, Белият дом отново се пробва " да възпре и да попречи на следствието ", възмутиха се ръководителите демократи на натоварените с следствието комисии.
Вчера те му изпратиха призовка с гледище да свидетелства на 16 октомври и да съобщи документи, които Държавният департамент отхвърля да даде.

" Ужасяващо " позвъняване

Сандланд е предприемач, забогатял от хотелиерство. Той е донор на предизборната акция и церемонията по встъпване в служба на Доналд Тръмп и двамата са близки.

Тази година той е взел участие в замяна на есемеси сред дипломати, които в този момент са в центъра на украинската спекулация.

Тази спекулация стигна до Конгреса посредством загадъчен изобличител. Този чиновник на разузнаването решил, че с този телефонен диалог Тръмп " е изискал намесата " на Украйна в акцията за преизбирането му.

Самият изобличител не е участвал на диалога и се опира на свидетелства на други хора, които са участвали. Сред тях имало чиновник на Белия дом, който бил " очевидно шокиран " и описал диалога като " безразсъден и отблъскващ ", съгласно фрагменти от първите мемоари на разобличителя, оповестени през вчерашния ден в американски медии.

Джулиани е поканен в Сената

" Знаем, че дипломат Сандланд е бил основен състезател в напъните за издействане на уговорката на Украйна да проверява лъжлива тайна доктрина за изборите от 2016 година и за Джо Байдън и сина му " Хънтър, съобщи ръководителят на комисията за разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф.
Демократите се надяват да изслушат в петък някогашната посланичка на Съединени американски щати в Киев Мари Йованович, която Доналд Тръмп е подлагал на критика в телефонния диалог.

Републиканците контраатакуваха с твърдия съдружник на президента в Сената Линдзи Греъм, който през вчерашния ден разгласи, че счита да предложения персоналния юрист на Доналд Тръмп, ексцентричния Руди Джулиани, да свидетелства за хипотетични афери за корупция в Украйна.

Това значи, че републиканците считат да дадат публична платформа на съмненията за семейство Байдън, които юристът популяризира от месеци. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР