След няколко дни пререкания и нападки сръбският вицепремиер и външен

...
След няколко дни пререкания и нападки сръбският вицепремиер и външен
Коментари Харесай

Дачич почти се извини за нападките срещу Борисов за Косово

След няколко дни пререкания и нападки сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич съвсем се извини за нападките си към българския министър-председател Бойко Борисов. Това стана в Словакия, откакто от Сараево Борисов настоя Дачич обществено да се извини. През уикенда външният министър на Сърбия Ивица Дачич насочи против Борисов остри реплики във връзка изявление на българския министър председател, направено в Познан. По време на среща на върха от Берлинския развой за Западните Балкани в петък Борисов заяви, че номинираният за висш представител на Европейски Съюз по външната политика испанец Жозеп Борел би трябвало да показва позицията на целия съюз, а не на родината си Испания, по отношение на Косово. Тази позиция е безапелационна - признаването и зачитането на суверенитета на Косово. Изказването на премиера Борисов провокира невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него „ Бойко би трябвало да почита позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел “. Словесната престрелка докара до остро дипломатическо напрежение, посланиците на двете страни бяха привикани в съответните външни министерства.

Външните министри и министър председателите на България и Сърбия се срещнаха завчера в Сараево на среща от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, а по-късно Дачич и Екатерина Захариева разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където вземат участие в неофициалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Именно тогава Дачич насочи думи на помиряване, само че не произнесе опрощение в прав текст.

“Очевидно има неправилна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което оповестиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, министър председателят Борисов в действителност дава отговор на запитване дали Борел ще е привързан, тъй като Испания не признава Косово. Това значително за мен трансформира подтекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от доста години и бях сюрпризиран от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България положителни връзки, другарски, съюзнически и стратегически, тъй като това е в полза на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че атакувам Борисов, само че в действителност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм през днешния ден в Сараево, там бяхме дружно със Захариева, желая да кажа, че тази тематика е затворена и както Бойко е споделил: да вървим напред! ”, сподели Дачич, представен от Министерство на външните работи.

Часове по-рано в Сараево в диалог със сръбския министър председател   Ана Бърнабич министър председателят Бойко Борисов съобщи:  " Толкова ви обичам, толкоз са ми другари, по какъв начин може да ме разбере по метод, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл ", цитира го БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР