След несъществуващото пътуване с влак до Етрополе, транспортният министър осветли

...
След несъществуващото пътуване с влак до Етрополе, транспортният министър осветли
Коментари Харесай

Николай Събев се засили да строи 5 моста на Дунав до 2026 г.

След несъществуващото пътешестване с трен до Етрополе, транспортният министър осветли проекти за още 5 моста на Дунав
" Планираме до 2026 година да построим 5 нови моста над река Дунав. Продължаваме в посоката, която сме си задали. На срещата сред румънския и българския министър председател те се договориха да се сътвори работна група. Имаме задоволително положителни причини да убедим румънската страна, че е нужно да стартираме стадия за изследване на вероятните точки на петте моста по едно и също време. " Това съобщи в изявление за " 24 часа " министъра на превоза и известията Николай Събев.

Той показа, че от години се води полемика къде тъкмо може да се построи нов мост сред България и Румъния. Министърът добави, че има междуправителствено съглашение, че от петте точки ще бъде определена една и ще стартира градеж. По думите на Събев България ще се опита да разшири това съглашение и да стартира градеж на всичките пет точки.

Транспортния министър съобщи, че има вид някои от секторите да бъдат на концесия. Той добави, че тогава бенефициент и главен водач в организацията е министерството на превоза. Събев добави, че претенденти за концесията не липсват, като има интерес от компании от Турция и Южна Корея.

Министърът изрази убеденост, че концесиите ще стартират до една година. Той съобщи, че приоритет ще бъдат мостовете. По думите му това обаче значително зависи и от Румъния. Трябва да минем стадия на проучване на геология, екология - всички значими неща, с цел да не сбъркаме в определянето на мястото. След което да решим кой и по какъв начин ще ги прави и кой е подобаващият метод, тъй че да имаме редом строителство, сподели още Събев.

Министърът разяснява и тематиката за БДЖ. По думите му след няколко корекции, хората, които съставляват ползите на бъдещата Национална компания БДЖ, работят като машини. Той съобщи, че се работи за модернизиране на железниците. Министърът добави, че скоро време ще има интернет във влаковете. Като различен приоритет той посочи, да се създадат влаковете по-чисти.

Николай Събев заяви, че има интерес да се построи жп връзка Букурещ-София-Атина. Той показа, че ще бъдат закупени нови влакове и локомотиви, които ще развиват по-висока скорост. Министърът уточни като краен период за възстановяване на жп инфраструктурата ни 2026 година

Николай Събев направи коментар и за дребните летища. По думите му те би трябвало да бъдат съживени. Не бива една инвестиция, към този момент направена в годините, която коства от ден на ден, да я скапваме, тя би могла да носи изгода за българите в бъдеще. Намеренията ни са и дребните летища да бъдат давани на концесия, сподели още Събев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР