След наводненията е нужен спешен ремонт на язовир Хаджи Яне“

...
След наводненията е нужен спешен ремонт на язовир Хаджи Яне“
Коментари Харесай

Два язовира край Царево са аварирали, кметът поиска спешни действия

След наводненията е необходим незабавен ремонт на язовир „ Хаджи Яне “ край село Лозенец. Това е заключението на специалистите, които обследваха региона. Според тях оборудването е напълно аварирало и незабавно би трябвало да се възвърне, защото положението на язовирната стена е компрометирано и при нов натоварен дъжд има възможност да се скъса стената. Проблем има и при по-големия язовир „ Потурнашки “.

Междувременно в Бургаско остава в действие предизвестието да не се влиза в морето в региона на наводнението край Царево, както и консумация на питейна вода от района. В морето са разкрили извънредно високи равнища на ешерихия коли и ентерококи в морето са разкрили специалистите. Очаква се да излязат резултатите от следващата – четвърта проба на водата.

„ Първоначалният оглед демонстрира, че би трябвало незабавно да стартират действия по укрепването на стената на язовир „ Потурнашки “, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев. „ Стената не се е скъсала, само че откосът, който следва след стената към този момент не съществува “, уточни кметът и добави, че откосът е отмит вследствие на няколко часа теч на вода, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хидроинженерът Николай Лазаров установи, че положението на стената е компрометирано. „ Това значи, че при сходен неподходящ дъжд има възможност стената към този момент да се скъса “, съобщи той. „ Самото оборудване е издръжливо, просто ще се възвърне язовирният комплекс “, разясни хидроинженерът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР