След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек,

...
След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек,
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без общо с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система наподобява на човек, на който са предписали мощни медикаменти, които нямат нищо общо с неговите недоволства. Те са разбалансирали целия му организъм и той се усеща все по-зле, а лекарите взаимно се упрекват в измамничество ". 

 

Това съобщи пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", някогашен вицепремиер.

 

" Всеки разбра, че тези митични NGO–та не знаят какво би трябвало да се направи в българската Конституция и правосъдна система, а това, което могат да създадат, са бели. В момента сме в обстановка, в която не е доста ясно кой носи отговорност за служебното държавно управление ". 

 

Вълчев уточни, че редица значими въпроси са оставени без отговори след гласуваните ремонти. 

 

" Ако министър председателят изиска от президента промяна на някой от министрите, президентът задължен ли е да се съгласи? Ако президентът не е удовлетворен от служебния министър-председател, може ли да го уволни и да назначи някой различен от така наречен " домова книга "? Може ли Народно събрание да гласоподава избор на съмнение на това държавно управление, което то единствено не е избрало? Има решение от 1992 година, което споделя, че Народно събрание не може да гласоподава избор на съмнение на държавното управление. Но то е постановено предвид на тези конституционни разпореждания, които са съществували тогава ". 

 

Конституционният съд би трябвало да постанови своето решение по обжалваните промени, означи Даниел Вълчев.

" Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. Конституционният съд би трябвало да се произнесе по-бързо, с цел да се оправят тези неща ". 

Проф. Вълчев посъветва  " всички да се въздържат от внезапни придвижвания и говорене, тъй като сега и правната ни система, и политическата са в характерно състояние и доста елементарно нещата могат да се счупят ". 

 

Постът на външния министър за следващ път се оказва ябълка на раздора, " тъй като някой си мисли, че посредством външния министър ще може да покаже коренопреклонно държание пред нашите сътрудници ", уточни той в предаването " 12+3 ". 

 

" Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или различен министър. Господин Борисов позволи неточност и наля вода в мелницата на тези, които настояват, че това е държавно управление на ГЕРБ. Самата концепция да има такова комплицирано сформиране на кабинет с такива неразбираеми отговорности е неприятна. Тя е и противоконституционно записана ".

 

Предходното държавно управление докара България до това, че целият ѝ фискален запас е в подобен размер, че при нужда ще имаме пари едвам за седмица или две, акцентира някогашният вицепремиер. 

 

" Не приказваме за фискален запас, който може да бъде буфер на страната. През последните години сме очевидци на неспиращ развой на краткотрайни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат ". 

 

Служебното държавно управление ще провежда и организира изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни  и обективни в оня смисъл, в който всички бихме желали да бъдат, сподели още той. 

 

" Ние опорочихме концепцията с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори ще бъдат дружно с вота за Екологичен потенциал. Европа към този момент не е център на света. ЕС би трябвало да види какъв ще бъде пътят, по който ще продължи да се развива. Последната Европейска комисия е най-лошата, която е имало. Тя не можа да се оправи с войната в Украйна, с климатичните промени и миграцията, също така сътвори неприятен стопански климат. От нас зависи дали ще запазим Европа като център на културата, или ще отидем в посока, която ще я трансформира в екзотична дестинация за промяна на пола на малолетни. Важно е дали ще вървим по посока на традицията и вярата, или ще тръгнем в радикално друга посока ". 

 

С удължаването на мандата на Народно събрание не се реализира нищо, акцентира още Вълчев.

" Това са недомислени и лековати решения. Единствената им цел е да се покаже, че президентът няма да бъде стопанин на обстановката. Всичко се обърка. Не може да се вършат облекла за обособени хора. Надявам се, че конституционните съдии ще вземат ограничения най-малко най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна проверка, да бъдат отстранени ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР