След направените констатации ДАЗД инициира и 13 междуинституционални срещи на

...
След направените констатации ДАЗД инициира и 13 междуинституционални срещи на
Коментари Харесай

Държавната агенция за закрила на детето провери 83 обекти - какво констатира

След направените констатации ДАЗД инициира и 13 междуинституционални срещи на локално равнище. Липса на фрагменти, демотивация на родителите да работят по установени проблеми, експанзия от страна на деца, за които грижи поставят бабата и дядото, заради неявяване от страната на родителите, са част от проблемите, за които споделят представителите на институциите. Експертите на ДАЗД са издали 50 наложителни наставления със 162 съответни ограничения.

Как работят другите институции на локално равнище по случаите на принуждение, взаимоотношението сред тях и поддръжката, която се оказва на децата, които са жертви и участници в обстановки на принуждение. Това ревизира Държавната организация за протекция на детето в 83 детски градини, учебни заведения, центрове за специфична просветителна поддръжка, възпитателни училища-интернати, социално-педагогически интернати, центрове за настаняване от фамилен вид, услуги в общността, лечебни заведения и дирекции „ Социално подкрепяне “, оповестяват от там за Moreto.net.

„ Държавната организация за протекция на детето постоянно е непримирима към всеки случай на принуждение над дете и редовно прави инспекции както по сигнал, по този начин и по проект. Децата би трябвало да усещат поддръжката и обезпечаването на сигурност и сигурност в средата, в която съществуват. Всички възрастни като родители, чиновници, хора, които се грижат за децата би трябвало да ги възпитаваме на практика за живота – по какъв начин да се оправят с провокациите в общуването; по какъв начин да реагират, когато са обект на нападки и злоупотреба; какви черти и сили на характера да развиват, с цел да умеят да оцеляват в сложни моменти. Трябва да организираме задоволително действия в всекидневието им да се развиват личностно, да бъдат любопитни към света и да преследват фантазиите си, с цел да свършим работата си и по предварителна защита на насилието при деца “. Това съобщи ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова откакто се срещна с резултатите от инспекциите.
Децата споделят, че разпознават множеството форми на принуждение . За подпомагане признават, че разчитат най-много на родителите, класен началник или педагогичен консултант. По-голямата част познават и номера на Националната телефонна линия за деца 116 111. В нито едно от учебните заведения децата не показват случаи на упражнено принуждение над тях от страна на преподавател и дефинират взаимоотношенията си с тях като доста положителни.

В две от тестваните детски градини е записана проявена експанзия от страна на член на екипа към дете. Случаите са единични и са дадени наставления от страната на Държавната организация за протекция на детето. Като цяло отчета демонстрира, че чиновниците в детските градини употребяват подобаващи способи за образование и развъждане на дете и интензивно поддържат връзка с родителите.

Анализът демонстрира, че в преобладаваща част от тестваните учебни заведения не се следи наклонност за повишение на случаите на принуждение в тя х и насилието се е изместило като територия отвън тях и в интернет. Случаите на място са редки, най-вече при по-големите възпитаници, като преобладаваща е вербалната експанзия. При множеството такива обстановки се регистрира добра и навременна реакция – психолог или педагогичен консултант навреме стартират работа с децата. Като уязвимост учебни психолози показват отсъствието на образование за даване на спешна намеса.

Установено е още, че за възстановяване на работата на локално равнище, се чака повече интензивност от страна на Районен съд, Районна прокуратура и Полиция . Често поради служебната им натовареност, а някъде и поради липса на прокурори, такива не участват на срещите по Координационния механизъм. Усилията за преустановяване на ранното общуване към момента са не до там ефикасни, постоянно и поради отвод от страна на Районна прокуратура да образува досъдебно произвеждане.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР