След нападките на ГЕРБ към проектобюджета за 2024г., определен кръг

...
След нападките на ГЕРБ към проектобюджета за 2024г., определен кръг
Коментари Харесай

На фона на критиките към бюджета, НАП отчита много по-висока събираемост

След нападките на ГЕРБ към проектобюджета за 2024г., избран кръг от икономисти видяха проблеми в план-сметките на финансовото министерство. Основните им рецензии са, че в настоящия вид на бюджета има заложени доходи, които не са сигурни. Това, съгласно тях, значи, че парите няма да ни стигнат, а дупката в бюджета може да стане и по-голяма. Но всичките им изказвания са хипотетични. Около тях има едно голямо „ АКО “.

На този декор Националната организация за приходите (НАП) разгласи, че до 9 ноември 2023г. е събрала общо над 30,8 милиарда лв. доходи, което е с над 5,7 милиарда лв. повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Агенцията регистрира и растеж от над 12 % (415 млн. лева.) на събираемостта на просрочени отговорности.

По-високата събираемост се дължи както на подхванати през годината спомагателни ограничения, включващи дейна връзка и срещи с длъжниците, бързи дейности по наложително осъществяване при липса на доброволни заплащания, по този начин и на внедрената от 4 април 2023 година нова електронна услуга за издание на всички длъжници – физически и юридически лица (ФЛ и ЮЛ), отговарящи на избрани критерии.

Услугата – „ Предоставяне на информация за длъжници с неуредени обществени отговорности “, дава опция за използването на нов метод и разширението на критериите за оповестяването на длъжници. Тя дава информация за длъжници, които не са погасили в точния момент налозите, осигурителните си вноски и други отговорности с негарантиран излишък на дълга над 5 000 лева С въвеждането на услугата, процесът за селекция на длъжниците е напълно автоматизиран, заложени са по-прецизни и разширени критерии, като по този метод е отстранен субективният фактор. Това оповестиха от пресцентъра на Националната организация за приходите.

Освен разширените автоматизирани критерии на селекция, в новия лист с длъжници към този момент са включени и жители, които след 2019 година до април тази година бяха извадени от него, поради условията за отбрана на персоналните данни. Към момента в листата на длъжниците, попадат над 125 000 компании и жители с неуредени отговорности от към 17 милиарда лева общо. От Агенцията припомнят, че месечно над 1 000 длъжника биват отписвани от листата, тъй като погасяват обществените си отговорности към Национална агенция за приходите или дават имущество, което да послужи за събиране на дълга.

Тази седмица се чака да стартират разискванията на Бюджет 2024 в Народното събрание. В бюджета е заложено минималната работна заплата от 1 януари да стане 933 лв., междинните приходи у нас да се усилят с сред 10 и 12 на 100, а пенсиите ще се усилят от юли с 11%. Бюджетът за 2024 година е създаден при следната макроикономическа рамка – растеж на брутния вътрешен артикул от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8 на 100. Заложеният недостиг в бюджета е 3% или 6,2 милиарда лв..

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР