След нападението на Пърл Харбър, “Уайлд Бил Донован – лидерът

...
След нападението на Пърл Харбър, “Уайлд Бил Донован – лидерът
Коментари Харесай

Опитът на САЩ да създаде радиационни лисици – едно тайно оръжие срещу японската агресия

След нападението на Пърл Харбър, “Уайлд Бил ” Донован – водачът на Управлението на стратегическите служби (УСС) – споделя на своите учени, че е време да се отърват от врага си. Талантливите мозъци от своя страна измислят ред налудничави, само че изобретателни хрумвания като да вземем за пример експлодираща примес за палачинки, запалителни бомби, закачени на живи прилепи, серуми на истината, с които да измъкнат информация от пленени японски бойци, и може би най-странното от всички тях – спрей, който пресъздава миризмата на изпражнения. Сред всички тези планове един от тях ще се окаже най-амбициозен, който ще отнеме доста старания и време – “Операция Фантазия ”.

Тази концепция е на Ед Селинджър, пълководец в психическите тактики и екстравагантен предприемач, занимаващ се с импорт и експорт от Токио. С работата си съумява да се запознае от близко с японската просвета като учи езика, колекционира обичайни картини и даже има взор над по-известните суеверия. Точно затова е съвършен претендент за ответния удар.

Ед схваща, че японците имат вяра в китсуне, духове с вълшебен качества, които одобряват формата на елементарна лисица. В свои бележки написа: “Причината за това предложение е основано на обстоятелствата, че модерният японски свят е религиозен, набожен в зли духове и неестествени феномени, които могат да бъдат предизвикани и подтиквани. ”

Заблудени от беглата си визия за източноазиатските култури и вярвания, американците са по-наивни против японските си врагове, в сравнение с за европейските и са уверени, че проектът им ще проработи. В реалност, обаче суеверията на японците наподобяват тези на всеки различен народ. Когато се стига до създаване на подправено китсуне, чиновниците в УСС измислят разнообразни проекти.

Първоначално вземат решение да основат злите духове под формата на балони, които да летят над японските села и да сплашат хората там. Наемат компания, която да се заеме с изработката на инструмент, който да пресъздаде страшните звуци на лисица, които да съответстват с тези от легендите. Също по този начин наемат парфюмерия, която да се опита да сътвори характерен лисичи мирис, който Селинджър по някаква причина мисли, че селяните ще могат да разпознаят и да се изплашат. Въпреки всичките старания, вложени в този план, скоро е преустановен.

Вместо това вземат решение че по-логичният вид ще е да заловят лисици от Китай и Австралия, да напръскат козината им със светеща багра и да ги пуснат из селата. Този план показва редица трудности като да вземем за пример типът на боята, който ще употребяват. Корпорацията по радий на Американските щати показва отговора, който съдържа в себе си – радий. За времето си здравословните опасности от рисковото вещество са ясни на американците след случаите с радиоактивните девойки, които ръчно употребяват радиоактивната багра, с цел да обрисуват циферблата на часовниците. Независимо от това УСС не престават с интервенцията.

Сега се сблъскват с различен проблем – по какъв начин веществото ще остане по козината на животните за дълго време? За отговори е потърсен Хари Нимфъс, ветеринар в Централният зоопарк. По време на кариерата си се сблъсква с доста разнообразни случаи като да вземем за пример неподвижен слон или канарче със строшен крайник, само че в никакъв случай няма сходна задача. За тази цел опитват с американски енот, който е повече от благополучен да взе участие в подмяна на ежедневни лакомства. Малкият доброволец е държан под ключ и далеко от погледа на минувачите. След няколко дни, прекарани в елементарни занимания, очевидно боята се е запазила по кожата на животното. Сега единственото нещо, което остава е да тестват новото си създание.

За да схванат дали проектът им ще проработи вземат решение да пуснат 30 от боядисаните лисици в парка Рок Крийк във Вашингтон. Тук логиката им е, че в случай че американците се изплашат, то тогава японците сигурно още повече ще са потресени от видяното. Една лятна вечер през 1943 година чиновници на УСС пускат животните и получават приемливи резултати. Когато локалните виждат призрачните четириноги са комплицирани и изплашени и отхвърлят да продължат по пътя си през парка. Един клиент е толкоз смутен, че уведомява полицията  в покрайнината.

Въпреки че получават стремежи резултат в този момент изниква различен проблем – по какъв начин ще прекарат лисиците на японският бряг. Първоначално концепцията им е да пуснат животните в океана и да ги оставят да доплуват до другата страна. Агентите нямат доста опит и още веднъж търсят Нимфъс за съвет по отношение на плаването на лисицата. Според ветеринаря, стигането до другия бряг няма да е проблем. За всеки случай вземат решение да подкрепят новата порода. Правят опит като прикрити от утринната мъгла с дребна лодка придвижват животните доникъде на заливът Чесапийк. Поставените в дребни кафези четириноги стават неспокойни, когато моторът на лодката е спрян. Едно по едно са хвърлени в студената тъмна вода да се преборят сами с вълните, с риск някои от тях да умрат.

За благополучие, всички съумяват да стигнат до сушата, само че до момента в който изминат дистанцията, водата е измила по-голямата част от боята по телата им, а още по-лошата работа е, че инстинктивно лисиците стартират да ближат козината си и да смъкват в допълнение лъскавото покритие.

Най-голямото предизвикателство за Ед е дали лисиците ще могат да стигнат до брега, само че тогава идва въпросът какво ще създадат, когато най-сетне се доберат до него. Животните не са дресирани, какво ги стопира да побягнат в разнообразни направления към горите. За всеки случай при крах на истинския проект геният се е запасил с боядисани норки, ондатри, еноти и койоти, които да заемат местата им. Но нещата не завършват до такава степен, тъй като стратегът продължава да измисля нови и нови усъвършенствания на проектът си.

Новата концепция включвала основаването на плюшена напръскана със светеща багра лисица с главата на човешки череп, чиято уста е направена да се мърда. Заплашителната фигура ще бъде пусната във въздуха с балони или хвърчило. Ако светещият хибрид не сплаши задоволително хората, Ед е обезпечил и статисти, които да се преструват на обладани от злия дух и да приказват небивалици. Преди да успее да реализира шедьовърът си, обаче “Операция Фантазия ” е прекъсната на 24 септември 1943 година.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР