След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за

...
След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за
Коментари Харесай

Горанов изчисли икономиите за бюджета след драстичното орязване на партийните субсидии и жегна БСП

След намаляването на дотациите на партиите на 1 лева за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 година ще бъде към 16 млн. лева Това сподели пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов, написа Блиц. 

„ Ние се опасяваме от взаимозависимост, по тази причина сме подкрепяли до момента това равнище на партийни дотации. Но откакто сътрудниците от другите партии не се опасяват, ние не сме по-лоши от тях, ще се оправим “, съобщи Горанов.

„ Колегите от Българска социалистическа партия не откриха никакъв по-смислен мотив да се върнат в Народното събрание от това да си понижат дотациите – добре, ще ги понижим “, сподели още той. Финансовият министър изясни, че към този момент е входирано в Народното събрание изменение в Закона за бюджета за 2019 година, с което от 1 юли годишният размер на дотацията за всеки автентичен глас се дефинира в размер на 1 лева „ След 1 юли – за второто полугодие, размерът на дотацията ще бъде по този начин преизчислен, че да се получава тъкмо по 1 лева “, сподели още той.

Щом Българска социалистическа партия са решили да печелят позитиви с тематиката за партийните дотации, дано забележим по какъв начин може да се прави политически модел с 1 лев. Това разяснява министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание.

Той разясни, че ръководещите постоянно са защитавали тезата, че партиите би трябвало да имат рационален и предвидим метод на финансиране. Финансовият министър оцени политическата система като незряла. Според него било доста елементарно с популистки ходове да се извърнат публичните настроения против модела.

Горанов акцентира, че постоянно като финансов министър е защитавал, че партийните дотации би трябвало да са задоволителни, тъй че партиите да са релативно самостоятелни, с цел да могат да финансират структурите си и избрани политически дейности. Той съобщи, че след като систематичните партии в Народното събрание са почнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може да го направи.

Финансовият министър обясни, че теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на към 16-18 млн. лева за 2019 година „ За идващите години – в случай че в този момент годишно са планувани към 38 млн. лева на база на резултатите от последните избори, в този момент към 3 млн. лева ще получават годишно партиите “, разяснява той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР