След над 15-часово заседание на Еврогрупата финансовите министри от еврозоната

...
След над 15-часово заседание на Еврогрупата финансовите министри от еврозоната
Коментари Харесай

Еврозоната напредва към общ бюджет, но не се знае откъде ще дойдат парите

След над 15-часово съвещание на Еврогрупата финансовите министри от еврозоната реализираха прочут прогрес по въпроса за общия бюджет, който стъпва на договореностите през декември 2018 година

Има прочут прогрес в основаването на бюджет на валутния съюз, само че министрите не съумяха да се спогодят за размера и метода на финансиране на бюджета, съобщи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену.

В момента еврозоната няма личен бюджет. Темата за основаването на този инструмент, който би спомогнал за финансовата непоклатимост на страните от общността и на единната европейска валута, се разисква от 2012 година Въпросът бе подложен на дневен ред в разгара на най-сериозната рецесия от въвеждането на еврото - гръцката, която заплашваше с раздробяване еврозоната и изгубването на самата европейска валута.

" Заседанието на Еврогрупата за промяната в еврозоната продължи над 15 часа и приключи рано тази заран, само че би трябвало да свършим още работа. Потвърдихме, че ни е нужен този инструмент (бюджета на еврозоната, б. р.). Засега се договорихме, че ще приготвя документ, само че би трябвало да свършим спомагателна работа за вземането на решения за вероятни източници на финансиране ", добави Сентену.

Той добави, че на съвещанието са били направени въпреки всичко " дребни стъпки ", добавя Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР