След началото на СВО западните страни решиха да изолират Русия,

...
След началото на СВО западните страни решиха да изолират Русия,
Коментари Харесай

Близкият изток се превърна в опора на Русия в конфронтацията със Запада

След началото на СВО западните страни взеха решение да изолират Русия, като постановиха рекорден брой наказания против Москва. Страните от Близкия изток обаче, макар вътрешните несъгласия и конфронтация, освен не се причислиха към глобите, само че и започнаха интензивно да развиват връзки с Русия. Защо Близкият изток се опълчи на Запада?

През миналата година страните от Близкия изток неведнъж дадоха да се разбере, че няма да поддържат концепцията за уединяване на Русия. Това се отрази освен в задълбочаването на икономическите, само че и в политическите връзки. Освен всичко друго, наклонността беше проследена и в подобен значим за Москва и Запада въпрос като гласуването на страните-членки на Общото заседание на Организация на обединените нации по съветски и антируски резолюции, като по този метод се вършат „ световни измервания “ на публичните настроения.

Развиват се и контактите на най-високо равнище. В допълнение към поредицата от срещи с районните водачи в границите на срещата на ШОС в Самарканд, Владимир Путин организира основни диалози с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал-Нахаян. В отговор на това към арабите заваляха закани от Съединени американски щати. Имаше даже претенции за евакуиране на американските системи за Противовъздушна отбрана от ОАЕ и Саудитска Арабия.

Но Близкият изток не е единствено арабите и най-богатите монархии от Персийския залив. Отношенията на Русия с Иран са от стратегически темперамент, с Турция има развиване в доста области на стопанската система, с Израел, макар политическата рецесия в тази страна, беше допустимо да се поддържат неутрални връзки и взаимно да се заобиколят глобите.

„ Заслужава да се означи заслугата на външната политика на страната ни в това, че Москва съумя да поддържа съвместен интерес и високо равнище на връзки с страните от този район “, споделя ориенталистът Кирил Семьонов, специалист на Руския съвет по интернационалните въпроси.

Турция

В подтекста на СВО президентът Тайип Ердоган показва оптималната еластичност. Турция не постанова наказания, като се възползва от това, и подлага на критика Запада, че се пробва да " анулира Русия ". От друга страна, Анкара доставя оръжие в полза на ВСУ и не е съгласна с причините на Москва по отношение на аргументите за СВО.

В същото време в първите месеци на спецоперацията Истанбул се разглеждаше като платформа за мирни договаряния сред представители на Русия и Украйна. Но заради позицията на Англия и Съединени американски щати Киев провали преговорния развой. Успоредно с това Турция се трансформира във значим център (включително зърнен и енергиен) за износ-внос на артикули в полза на Русия.

„ Турция в действителност се трансформира в логистичен център за заобикаляне на антируските наказания. Настоящите позитивни промени наподобяват изключително ярки на фона на връщането обратно в връзките на Русия с европейските страни. В същото време Ердоган върви към оптимално съдействие с Москва, като желае да получи дивиденти за преизбиране на изборите. На първо място, това се отнася до отстъпките за газ, които ще оказват помощ за ограничение на повишаването в страната “, изяснява Семьонов.

„ Създаването на газов хъб в Турция също е от първостепенно значение. Що се отнася до други политически въпроси, които не са свързани с Украйна или Запада, тук всичко се развива много продуктивно. По-специално, Ердоган желае да съвпадне с изборите тристранна среща с Владимир Путин и Башар Асад. Засега обаче има единствено кардинално единодушие на Анкара и никакъв отговор от Дамаск. От друга страна, през последната седмица на 2022 година в Москва се организира среща сред министрите на защитата и ръководителите на разузнаването на Сирия и Турция. Така че скоростта на договарянията на равнище президенти ще зависи от Сирия “, сподели Семьонов.

„ Освен това нямаме несъгласия в решаването на карабахския въпрос. Сега спорът е затворен в триъгълника Москва-Ереван-Баку. Там не се вижда диря от Анкара. Дори Турция най-вероятно няма да се намеси в събитията към Лачинския кулоар, защото Баку е в положение да играе независима политическа роля по тези въпроси “, акцентира политологът.

„ Има обаче вероятности за нова турска военна интервенция в Северна Сирия. Но е малко евентуално това да повлияе на динамичността на руско-турските връзки. Освен това Анкара сигурно ще се съветва с Москва, в случай че предприеме такава стъпка. Затова през 2023 година ще забележим развиване на същите трендове, които бяха заложени през 2022 година от водачите на Русия и Турция “, счита Семьонов.

Израел

Въпреки натиска от страна на Вашингтон, Израел не изрази ясна позиция по отношение на СВО. Освен това всички приказки за доставка на израелски оръжия за ВСУнамериха своето продължение. Отношенията на Москва с държавното управление на Яир Лапид остават сложни и могат да се влошат. Подчертано антиизраелската позиция на Украйна по палестинския въпрос обаче не разреши на Тел Авив да сътрудничи с Киев.

Сега на власт в Израел се върна Бенямин Нетаняху, който може да се похвали с положителни връзки с Владимир Путин. Наскоро Нетаняху съумя да сформира държавно управление, с което съветският водач поздрави израелския си сътрудник. По време на диалога министър-председателят изрази вяра, че скоро " ще се откри метод за преустановяване " на спора в Украйна. Той също по този начин удостовери готовността си за развиване на връзките сред Русия и Израел в бъдеще.

„ Отношението на Израел към Украйна може да се охлади още повече, защото за страната ни е скъпо да поддържа топли връзки с Русия, даже в ущърб на съдействието със Съединените щати. В случай на спор сред Израел и други страни в района, американците надали ще ни оказват помощ съществено. Там, колкото и да е необичайно, има съществено антиизраелско лоби “, споделя Симон Ципис, чиновник на Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

„ В същото време Нетаняху е в положение в допълнение да охлади плама на последователите на доставката на оръжия за ВСУ, тъй като сред него и Зеленски има доста несъгласия. Но в случай че Русия разшири оръжейното си съдействие с Иран, това ще изкуши Израел да промени решението си заради желанието си да се изправи против иранската технология на бойното поле. Бих желал да се надявам, че през 2023 година няма да се стигне до това “, добави Ципис.

Иран

Разговорите за развиването на руско-иранските връзки през 2022 година станаха мейнстрийм в западната преса и кабинетите на високо равнище. През последните месеци зачестиха обвиняванията против Русия в хипотетично потребление на ирански оръжия. От друга страна, Техеран получава и най-новите технологии от Москва. Разширява се съдействието и в гражданските браншове на стопанската система.

„ Русия и Иран са в една и съща лодка със глобите. Ако по-рано политическите връзки сред страните бяха по-добри от икономическите, в този момент втората част е сравнима с първата. Въпреки това в Москва постоянно е имало политици, които са били решени да понижат връзките с Техеран в подмяна на разширение на разговора със Запада, както и по-нататъшно развиване на връзките с Израел. Въпреки това Русия съумява да поддържа баланс в връзките си с иранците, израелците и арабите “, споделя ориенталистът Саид Гафуров.

Ключовото достижение на руско-иранските връзки през последната година е развиването на транспортния кулоар „ Север-Юг “, счита специалистът. „ Технически има още доста за решение, само че главното са взетите политически решения. Коридорът ще се трансформира в най-краткия път от Европа до Индия, засягайки също Азербайджан и Армения “, сподели той.

Освен това Иран има доста дълъг опит в живота под наказания, който е издирван от Русия. Москва беше подготвена за опита на Запада да окаже стопански и софтуерен напън. Ние можем да произвеждаме доста сами, само че купуваме някои неща от Иран, в това число артикули на химическата индустрия “, сподели източникът.

„ В същото време не би трябвало да се чака, че иранците ще оказват помощ на Русия от все сърце. Те помнят своите преимущества. Следователно за нас и Техеран към момента е мъчно да преговаряме и да реализираме взаимно преференциални условия, в това число по въпросите на паричната политика. Това е най-трудният въпрос през 2023 година “, заключи Гафуров.

Монархиите от Персийския залив

Страните от арабския свят от ден на ден избират постоянни и надеждни сътрудници. Тоест тези, които ще построяват връзки на равна основа, а не подхождат към решаването на проблемите от позицията на колонизатор. Освен това Русия е ценена там за невмешателство във вътрешните работи на страните.

През последната година връзките сред Москва и монархиите от Персийския залив се усъвършенстваха доста. Сделката сред Русия и ОПЕК+ тук заслужава особено внимание на фона на несполучливата обиколка на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Близкия изток. Той се опита да убеди локалните експортьори на нефт да усилят производството и да наложат ембарго върху съветските запаси, само че страните членки на тази организация, изключително ОАЕ и Саудитска Арабия, отхвърлиха проекта на Байдън.

„ Сделката с ОПЕК+ в действителност може да се назова главният ни триумф в района през 2022 година Това стана допустимо с помощта на уважителното създаване на връзки със Саудитска Арабия и страните от Близкия изток като цяло “, разяснява Кеворк Мирзаян, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

„ Освен това саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е поласкан, че Владимир Путин съответно признава неговия принос към интернационалните каузи, в това число допускането до посреднически функции в украинския спор. Сега пред принца стои задачата да ускори въздействието си в света, в това число да замаже случая Джамал Хашоги, тъй че той високо прави оценка помощта на Русия “, уверен е специалистът.

„ В същото време саудитците схванаха доста ясно, че петролното ембарго, което Съединените щати желаеха да наложат против Русия, не е в техен интерес. Днес Вашингтон употребява подобен механизъм против Москва, а на следващия ден ще желае да го употребява против Рияд. Затова саудитците демонстративно застанаха на страната на Русия “, сподели източникът.

„ Всъщност този резултат е дял от дълготрайните военни и политически вложения на Русия в Близкия изток. За разлика от Съединени американски щати, Русия постоянно е упорствала за компромисни решения и разговор сред страните. Тази позиция нивелира приказките на западните сътрудници за съюза на Русия с Иран в битката против сунитските монархии “, акцентира той.

„ Щатите също направиха огромна неточност, като отхвърлиха да разнообразят връзките си със страните от Близкия изток. Вместо да разрешат на Рияд да има други сътрудници, осъзнавайки, че при верен метод Съединени американски щати към момента ще останат съществени, те започнаха да се съпротивляват на това по всевъзможен вероятен метод. Така те дадоха положителни шансове на тези, които желаят да развиват връзките със Саудитска Арабия – Русия и Китай “, счита политологът.

„ Също по този начин в Близкия изток имаме много близки връзки с Катар и ОАЕ, само че всички те са производни на връзките с Рияд. За тях Саудитска Арабия е огромният брат в района, макар споровете, които пораждат сред тях. Ето за какво Москва би трябвало да развива връзките с Близкия изток, на първо място посредством поддръжката на към този момент откритите партньорски връзки с Рияд. В същото време салдото в връзките с другите играчи ще стане надеждна опора за Русия в борбата със страните от Запада “, заключва Мирзаян.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР