След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е

...
След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е
Коментари Харесай

Този апартамент стана хит №1 сред покупките на скъпи имоти в България

След началото на изключителното състояние в търсенето на купувачите е настъпила внезапна смяна и те са се ориентирали към извънградски парцели, които са до един час път от огромните градове, с цел да имат повече пространство единствено за фамилията си.

Докато през 2019 година 6% от клиентите са купували къщи, през 2020 година този дял е повишен до 12%. При парцелите също има смяна като от 4% от общия брой на покупко-продажбите, те са нарастнали на 8%.

С течение на времето обаче потреблението се промени, тъй като хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат мечтаните улеснения. Затова известни станаха партерните жилища с двор в затворени комплекси, които основават чувството за къща. Много постоянно в новото строителство залагат на такива жилища.

Пандемията е трансформирала и изискванията за финансиране на банките, като всички жилищни заеми са почнали да се отпускат след акт 14 без значение от вида строителство.

“Ако преди 10 години за банката значим беше единствено парцелът, в този момент е от голяма важност профилът на клиентите - дали са на трудов контракт, дали работят във финансово постоянна компания”, означи брокерът Гергана Тенекеджиева.

Според нея главният мотор на жилищния пазар през 2021 година ще бъде съотношението сред търсещите и предлагащите жилище и дали ниските лихви по ипотечните заеми, а оттова и достъпността на жилищата, ще се задържат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР