След многократни забавяния, отлагания, и неясни послания в общественото пространство

...
След многократни забавяния, отлагания, и неясни послания в общественото пространство
Коментари Харесай

"Иса 2000" подписа договор с Пловдив за пробива под Водната палата срещу 7.7 млн. лв.

След многократни забавяния, отлагания, и неразбираеми послания в публичното пространство един от най-спорните контракти на Пловдив - този за кръстовище под Водната палата, е реалност. Изпълнителят в последния стадий на оповестената, е подписала контракт за осъществяване с общината на 6 април против 7.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Съгласно оповестения контракт изпълнителят ще би трябвало да създаде капиталов план (поръчката е на инженеринг) и откакто планът бъде утвърден - да извърши строителството до края на идната година. Средствата са част от

Пробивът под Водната палата, който е на края на моста, свързващ Пловдивския панаир с центъра на града, е от основно значение за придвижването във втория по величина град, тъй като от там минава сериозен трафик. Идеята в поръчката е откакто към този момент бе построено кръгово, в този момент да бъде направено второ равнище, откъдето да минава директен трафик.

Проектът е противоречив както поради метода на възлагане - общината не зададе план, а чака от изпълнителя да направи подобен, по този начин и поради самия му смисъл - разширението на кръстовището ще притегли още повече авто трафик в така и така задръстения център на града. Във визуализациите също по този начин не се плануват усъвършенствания за пешеходци и велосипедисти, които употребяват интензивно крайбрежията на Марица, а най-вече за коли.
Реклама Детайлите по контракта
Очевидно е, щом се е стигнало до сключване на контракта, " Иса " са удостоверили своята ценова оферта, която беше подадена на 31 декември предходната година, преди бурното повишаване на доста материали.

Офертата е на обща стойност 7.72 млн. лева без Данък добавена стойност. За правенето на работния план ще се вложат 380 хиляди лева, а самото строителство ще коства малко над 7.3 млн. лева В своето ценово предложение изпълнителят е заложил и практикуване на авторски контрол на стойност 20 хиляди лева

Заложената облага за сдружението, което е благосъстоятелност на Юлиян Инджов, е 10%.

Всички разноски за материали, труд, машинизация, ел. сила и други са включени в оповестената в контракта цена, което значи, че строителят ще би трябвало да се оправи с ценовите промени и инфлацията и да извърши поръчката съгласно нейното задание. Съгласно член 2, алинея 4: " Общата стойност на контракта е дефинитивна и не предстои на смяна като се изключи случаите, посочени категорично в Закона за публичните поръчки, като посочената цена включва всички разноски по осъществяването на поръчката. "
Реклама
Срокът, за който " Иса " би трябвало да се оправи с целия план, е 583 календарни дни от сключване на контракта. В този период влизат 60 календарни дни за разработване на работен план и 523 календарни дни за строителство и авторски контрол. Това значи, че пробивът би трябвало да е реалност през ноември 2023 година

За осъществяването на дейностите компанията е планувала също по този начин да употребява подизпълнител и го е показала, което е необичайност в тези поръчки. Така в поръчката се включва.

В случая с Водната палата " Биас " би трябвало да поеме проектирането и авторския контрол по време на строителството с дял от 5.2% от цената на поръчката, която те ще извършват.
Идея, която още я няма
Така сложено заданието по публичната поръчка - на инженеринг, значи на процедура, че община Пловдив разпорежда на " Иса " да реши по какъв начин желае да наподобява въпросното кръстовище и какви функционалности тъкмо да извършва, както и какви ще бъдат разновидностите за различен трафик.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Инфраструктура 3 Войната в Украйна Реклама
Това е принцип и табиет при възлагането на сходен жанр обекти в общината, което е противоречива процедура - по този начин излиза, че самата община няма концепция по какъв начин да се извърши планът и желае от изпълнителя да предложи такава.

Ръководството на Пловдив не съумя да почисти и различията във връзка с нуждата и целесъобразността на този пробив и неговото създаване. Бяха подценени както подозренията на браншовите организации на архитектите и инженерите за това какъв брой допустимо е подземно строителство тъкмо до крайбрежията на река Марица, по този начин и несъгласието на част от общинските съветници, които оповестиха плана за " грандомански ". Изобщо не беше обърнато внимание на обстоятелството, че планът не улеснява никоя друга форма на напредване в града отвън автомобилната (според картинките той даже резервира сегашната неспособност да се пресече от едната страна на кръстовището до другата, по продължението на реката и по този начин прекъсва зелената алея на Пловдив). Бързайки да завърши с тази поръчка, кметът и съветниците от ГЕРБ подцениха даже заръката на Бойко Борисов средствата, планувани за градеж под Водната палата, да бъдат пренасочени към довеждане докрай на стадион " Христо Ботев " (което се оказа невероятно поради контракта с фонда).

Запитан дали не съжалява, че е упорствал за завършването на тази поръчка, кметът Здравко Димитров тази седмица сподели " изрично не " и разгласи, че затварянето на кръстовището за година и половина няма да е " пъкъл ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР