След многочасово заседание в 3 ч. тази нощ Арабската лига

...
След многочасово заседание в 3 ч. тази нощ Арабската лига
Коментари Харесай

Близки съюзници се обърнаха срещу САЩ заради Йерусалим

След многочасово съвещание в 3 ч. тази нощ Арабската лига разгласи, че признаването на Йерусалим за столица на Израел може да въвлече Близкия Изток в " принуждение и безпорядък " и приканиха американския президент Доналд Тръмп да се откаже от него, предадоха международните организации.

Изявлението идва от 22 страни след три дни на принуждение и митинги на Западния бряг и Ивицата Газа. Сред страните има близки съдружници на Съединени американски щати, като Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, отбелязва Би Би Си.

Действието на Тръмп поставя края на американския наутралитет във връзка с най-чувствителния въпрос в района, считат външните министри на страните от Арабската лига.

Израел постоянно е считал Йерусалим за своя столица, до момента в който палестинците настояват, че Източен Йерусалим - окупиран от Израел през 1967 година - е столицата на бъдещата им палестинска страна.

За Тръмп решението извършва едно от предизборните му обещания и е " нищо повече от разпознаване на действителността ".

Но то среща яростна опозиция.

Според Арабската лига това е рисково нарушаване на интернационалното право, няма юридическа тежест и е невалидно. То лишава Съединени американски щати от ролята на " спонсор и медиатор " в близкоизточния кротичък развой, подкопава напъните за реализиране на мир, задълбочава напрежението и ще разпали яд, който заплашва да тласне района на ръба на бездна от принуждение, безпорядък и клане, обявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово съвещание в Кайро.

Министрите приканиха интернационалната общественост да признае палестинска страна със столица Източен Ерусалим , желаеха резолюция на Съвета за сигурност, която да прогласи, че решението на Тръмп нарушава интернационалното право и няма юридическа мощ. 

Резолюцията съдържа остра изразителност, само че е бедна откъм основни дейности, отбелязва Асошиейтед прес. В нея липсват наказателни ограничения, като протест на американски артикули или спиране или намаление на равнището на връзките с Вашингтон. Арабски дипломати обявиха импровизирано, че някои страни членки желали текстът да включва наказателни ограничения против всяка страна, която последва образеца на Съединени американски щати и признае Ерусалим за израелска столица, само че това съгласно източниците било сметнато за прекомерно коренно от умерените арабски страни и в последна сметка отпаднало.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР