След многочасов дебат в така нареченият съдебен парламент едно стана

...
След многочасов дебат в така нареченият съдебен парламент едно стана
Коментари Харесай

След 14 часа дебати и изслушвания: ВСС отложи казуса с отстраняването на Иван Гешев за 12 юни

След многочасов спор в по този начин нареченият правосъден парламент едно стана ясно - Иван Гешев не е направил нарушаване - нито на служебните си отговорности, нито на закона. А прокурорите, които изненадващо желаеха отстраняването му, също толкоз изненадващо отдръпнаха настояването си.  В дълга битка на процедури, доказателствени претенции и чувания кадровиците на Темида към момента не са стигнали до дефинитивно решение.

По-рано през днешния ден в границите на съвещанието Пленумът Висш съдебен съвет реши със 17 гласа " за " и 3 " срещу " да почете изненадващото отдръпване на първото искане на шестима кадровици от 12 май за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Така за разглеждане остана единствено второто искане за освобождението му, което е обвързвано общественото му изявление, обвързвано с " политическия отпадък, който би трябвало да изметен ". Изказване, което съгласно въпросното искане също уронва престижа на правосъдната власт.

За да наблюдава до каква степен е бил под влияние на страсти при използването на този израз на 15 май, пленумът извика на чуване зам.-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Г-н Гешев беше в положение на човек, който е опрян до стената “, сподели Ясен Тодоров, който се видял с основния прокурор ден преди конференцията и две седмици след атентата против него. Гешев му споделил, че не е спал от 1 май поради шока от гърмежа до автомобила му. По думите на Ясен Тодоров основният прокурор се държал по-различно от нормалното, бил „ разпръснат и безреден “.

„ След като се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, до момента в който съм самичък на улицата “, споделил Гешев и споделил, че се тревожи и за фамилията си. Въпреки това към оня миг Гешев споделил, че няма да подава оставка.

Самият Гешев в границите на съвещанието не отхвърли, че е обмислял оставката си и е споделял желание да я подаде. Но по-късно размислил.

„ Емоционалното положение на Гешев беше с негативизъм към мен, надъхан, с отрицателно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми сподели къде да седна “, описа своите усещания пък Борислав Сарафов. Той добави, че не знае какво е „ взривило “ връзките му с основния прокурор, който изключително през последната година възприемал и като другар.

Преди това цялото съвещание заедно изгледа конференцията от 15 май, на която Гешев произнася израза „ Политически отпадък “. Повод за това беше точно гърмежът, след който основният прокурор изчезна от обществения пейзаж. През това време се появиха голям брой въпроси и разминавания във версиите за случилото се на пътя София-Самоков, на които той не отговори. При първата си обществена изява след атентата Гешев разгласи, че ще остане на поста си, че е получавал закани и че възнамерява да „ измете политическия отпадък “, с което даде да се разбере, че възприема всичко като политическа офанзива против себе си.

Малко по-късно шестима прокурори внесоха настояването за отстраняването му. Първо – поради мистичния израелски специалист, който се беше появил на мястото на гърмежа. По думите на Борислав Сарафов – по рекомендация на самия Гешев. А по-късно и поради израза с боклука, който стана мотив за внасянето на второ искане от четирима прокурори. Двама прокурори, подписали първото искане, отпаднаха.  

Днес сутринта един от вносителите на първото искане за освобождението на основния прокурор - Огнян Дамянов, изненадващо разгласи, че отдръпват предлагането си, без да уточни претекстове за това. Заседанието за първи път се ръководи от новия правосъден министър Атанас Славов.

Оттеглянето се случи, след като съветът въпреки всичко реши да гледа двете претенции за отстраняването на Гешев всъщност. 

След дадена отмора по обед, Пленумът още веднъж се събра и поради избухналия спор и настоявания от страна на членовете му, Гергана Мутафова (вносител на първото искане), все отново аргументира отдръпването. Тя се позова на разпореждане на СГП, с което се отказва образуване на досъдебно произвеждане против Гешев поради изказванията, че се е намесил по неприемлив метод в следствието на атентата против него, изпращайки на място израелски специалист за оглед.

От думите на Мутафова стана ясно, че това е по сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ. В него имало съмнения за инсценировка на атентата, както и изказвания за длъжностно закононарушение от страна на Гешев .  Прокурорът Тодор Денков отхвърля да стартира следствие. В претекстовете му се показва, че специалистът не е бил позволен до местопроизшествието, а е направил оглед от към 20-30 метра.

Самият Гешев пък разяснява, че са му били снети пояснения по всичко, обвързвано с гърмежа на 1 май.  

Думата взе и Огнян Дамянов.   Той сподели, че вносителите на предлагането за уволнението са били призовавани във Върховната касационна прокуратура. " Дали това не въздейства върху нашето разбиране? ", попита той. Предпочитал предлагането за уволняване да не се гледа, " тъй като Гешев е направил по този начин, че да остане чувството, че то е импортирано под политически напън ".

" В момента върху предложителите се оказва напън, само че мълчим поради това. Няма нищо мъжко, воеводско и не знам какво си прокуратурата да прави такива инспекции. Това е възмутително и форма на напън ", заключи Дамянов.

Така пред съвета остана висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има " политически отпадък ".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предлагането не може да бъде оттеглено . Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет, те направиха прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.

Самият Гешев се разгласи срещу прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него настояването не може да се отдръпва, а би трябвало да бъде прегледано и да се види несъстоятелността му. Той уточни, че пред залата чакат очевидци, които да бъдат разпитани. " Има доминиращ публичен интерес и го изискуем на обществото и магистратите ", сподели Гешев, защитавайки тезата, че предлагането би трябвало да бъде прегледано.

Преди това Иван Гешев съобщи, че няма терзания и не желае да става причина да се бави процедурата. „ Ще спомагам изцяло, само че имам право на отбрана ", добави основният прокурор.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров. 

Следобед Висш съдебен съвет стартира разискване на второто искане за освобождение на Иван Гешев поради думите му за „ измитането на политическия отпадък ".

От името на вносителите Калина Чапкънова още веднъж прочете настояването. Според тях с думите, изречени от Гешев, се уронва престижа на правосъдната власт.   

Гешев изиска да бъде разпитан като очевидец Ясен Тодоров за среща сред двамата на 14 май. Тя е била след срещата на основния прокурор с кадровика Йордан Стоев. Атанаска Дишева пък настоя за разпит на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

В последна сметка бе решено да бъдат изслушани Сарафов и Тодоров. Впоследствие самият Иван Гешев пожела голям брой други негови сътрудници и очевидци на прочувственото му положение да бъдат изслушани.

Един от тях бе Магдалена Панталеева, старши специалист обществена връзка на Прокуратура на Република България. Тя описа, че Иван Гешев е бил " обезпокоен и комплициран " при визитата си в Република Турция, където той отпътува на семинар директно след атентата.

След това, към този момент при завръщането от идната командировка от Съединени американски щати, той получил и заплашителното писмо, за което сигнализира самият Гешев на втория си брифинг от 22 май. В анонимното обръщение, за което той самичък заяви, се съдържаше лиричен апел да си подаде оставката и опасност, че в случай че не го направи, някой ще натисне копчето " enter ".

Пантелеева също показа, че конференцията на 15 май е била свикана от Гешев с желанието той да подаде оставка. 

Малко преди среднощ кадровиците взеха решение идващото им съвещание да се организира в понеделник от 9:30 часа. 

Обобщение от Георги Карамфилов на случилото се до 21 ч. вижте в идващото видео:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР