След Министерството на финансите и Българската народна банка (БНБ) ревизира

...
След Министерството на финансите и Българската народна банка (БНБ) ревизира
Коментари Харесай

БНБ влоши очакванията си за икономиката на България

След Министерството на финансите и Българската национална банка (БНБ) ревизира прогнозата си за стопанската система на България. " Започналата на 24 февруари 2022 година война в Украйна води до фрапантно усилване на несигурността по отношение на вероятностите пред икономическата интензивност и инфлацията в България и затруднява доста тяхното прогнозиране ", се показва в прогнозата й, оповестена предходната седмица.

Междувременно Световната банка също ревизира прогнозата си за растежа на българската стопанска система за тази година с 1.2 прочие пункта надолу до 2.6%. Това направиха и икономистите на " Уникредит Булбанк ".

Базисният сюжет на прогнозата планува растежът на Брутният вътрешен продукт на България в действително изражение да се забави до 2.1% през 2022 година За това ще способства най-много плануваното закъснение на растежа на частното ползване и увеличението на негативния принос на чистия експорт. Това е понижение с 1.5 процентни пункта на прогнозата за растежа.

Основно допускане при правенето на прогнозата е, че войната ще остане местен спор, при който няма да се следи спомагателна ескалация или разгръщане на военните дейности, в това число и към други страни. В допълнение в прогнозата не е заложено ограничение или прекъсване на доставките на природен газ, недопечен нефт и нуклеарно гориво от Русия за България, което би засегнало доста индустриалната страна на стопанската система.

При цените на електрическата енергия и природния газ в евро пазарните упования са те да продължат да се повишават доста на годишна база до края на първото тримесечие на 2023 година, а при цената на петрола - до края на 2022 година За останалата част от прогнозния небосвод техническите допускания допускат цените на енергийните първични материали в евро да се намаляват на годишна база, само че да останат над равнищата от 2021 г.

Засилената несигурност на цените на съществени първични материали на интернационалните пазари и невъзможността на пазарните участници да дефинират дълготрайното им равновесно равнище поради структурните промени, произлизащи от войната в Украйна, преходът към въглеродна индиферентност в страните от Европейски Съюз и декларираните планове на тези страни да понижат зависимостта си от импорт на енергоизточници от Русия водят до висока степен на неустановеност пред прогнозата за инфлацията, написа в прогнозата на банката. Очакването й тя да продължи да се форсира до септември, след което да се успокои и в края на годината да доближи 9.6% по хармонизирания показател на Евростат. Очаквано прогнозата е максимален принос за инфлацията да имат храните, които до нарастнат с 18% през годината.

Банката отбелязва, че поради рисковете поради войната го и понижената прогноза за икономическия напредък може да се окаже, че няма да се сбъдне. Това се чака да стане, в случай че спорът сред Русия и Украйна ескалира и се стигне до в допълнение нарушаване във веригите на доставките.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР