След миналата седмица от иранските сили, служители, пряко замесени в

...
След миналата седмица от иранските сили, служители, пряко замесени в
Коментари Харесай

В Гърция разкритикуваха конфискуването на иранския петрол от руски танкер

След предходната седмица от иранските сили, чиновници, директно забъркани в тази ситуация, сложиха под подозрение да разпореди конфискуването на 107 000 тона ирански нефт от танкер под съветски байрак, който се намира от месец и половина в Каристос на остров Евбея, написа гръцкият вестник " Катимерини ".

Прехвърлянето на иранския нефт от танкера " Лана " (до скоро " Пегас " ) към два танкера стартира предходната седмица и продължава. " Лана " беше в полезрението на Съединени американски щати от август 2021 година

В мнения пред вестника формалните лица споделиха, че ембаргото на Съединени американски щати върху иранския нефт е годно в Съединени американски щати, само че не и в Европейския съюз , и сложиха под въпрос валидността на решението на съда.

Същите източници споделиха на Катимерини, че рискът Иран да предприеме ответни ограничения , ако Гърция удовлетвори настояването на Съединени американски щати, макар съответните законови ограничавания, е бил съответно посочен . Предупрежденията обаче не са взети поради.

Нещо повече, Техеран предизвести, че ще предприеме " наказателни дейности " против Атина поради конфискацията от Съединени американски щати на иранския нефт от танкера, държан в Каристос.

" Лана " е претрупан със 700 000 барела недопечен нефт от сирийския остров Сири на 19 август за превозване до следено от Русия пристанище в Черно море според двустранно съглашение сред Иран и Русия.

До края на април организацията с нестопанска цел " Обединени против нуклеарен Иран ", корав съперник на Иран, излезе с изказване по въпроса, като ръководителят й Марк Уолъс прикани Гърция и премиера Кириакос Мицотакис неотложно да пристъпят към задържането на " Пегас ". Уолъс предизвести, че Гърция е член на Европейски Съюз и НАТО и че както корабът, по този начин и товарът подлежат на наказания.

Тогавашният заради наказания на Европейски Съюз против Русия, само че по-късно бе освободен, защото не е принадлежал на нито един глобен съветски олигарх. Техеран тогава осъди този ход като " интернационален обир " и " очевиден акт на пиратство ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен в понеделник осъди " неоправданото задържане " на два кораба под гръцки байрак от Ислямската революционна армия на Иран предходната седмица, заяви Държавният департамент.

Иранските сили арестуваха два гръцки танкера в Персийския залив в петък, малко откакто Техеран предизвести, че ще предприеме наказателни дейности против Атина поради конфискацията на ирански нефт от Съединените щати със глобата на гръцки съд.

" Продължаващият тормоз от Иран на кораби и намесата в правата и свободите на корабоплаването са опасност за морската сигурност и световната стопанска система ", сподели Блинкен в изказването.

Той е декларирал това по време на телефонен диалог с гръцкия външен министър Никос Дендиас, заяви ведомството.

Американските и гръцките дипломати приканиха Иран неотложно да освободи хванатите кораби, техните товари и екипажите. Блинкен сподели, че Съединените щати застават със своя съдружник от НАТО " пред лицето на това безпричинно присвояване ".

Иранският държавен морски орган заяви в събота, че екипажът на двата гръцки танкера не е арестуван и е в положително здраве и за тях се поставят грижи на борда на корабите им .
 В Амстердам отхвърлиха да разтоварят танкер с съветско дизелово гориво
В Амстердам отхвърлиха да разтоварят танкер с съветско дизелово гориво

Протест на служащите от пристанището
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР