След месеци на украинско лобиране, в петък САЩ дадоха зелена

...
След месеци на украинско лобиране, в петък САЩ дадоха зелена
Коментари Харесай

Ще полетят ли скоро западни F-16 към Украйна?

След месеци на украинско лобиране, в петък Съединени американски щати дадоха зелена светлина за образование на украински водачи на изтребители от четвърто потомство, което увеличи упованията, че скоро ще има флотилия от F-16.


Въпреки това досега някои от водещите кандидати за подаяние на създадените в Съединени американски щати бойни самолети - като Нидерландия, Белгия и Дания - са поели ангажимент единствено да подкрепят образованието на украинските водачи, като показват отвращение да дават спомагателни обещания.

" Нека се уверим, че в този момент ще използваме оптимално дейностите по образованието ", съобщи холандският външен министър Вопке Хукстра пред кореспонденти в Брюксел в понеделник. " Какво ще ни чака в бъдеще ", добави той, " следва да разберем ".

Някои от тях, като Белгия, даже непосредствено обявиха, че не разполагат с непотребни F-16.

Моделът обаче се повтаря още веднъж и още веднъж, като западните съдружници последователно усилват количеството оръжие, което изпращат на Украйна. Отначало има съмнение. След това една от огромните сили - постоянно Съединени американски щати - прави първата стъпка, последвана от коалиция от европейски страни, които скачат почти дружно.

" Това е ненапълно показателно за метода, по който Съединени американски щати са оказвали помощ на всяка стъпка от войната в Украйна ", споделя Сет Джоунс, шеф на Програмата за интернационална сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Засега никой не е подготвен да изпрати първия аероплан. Това елементарно може да се промени - с времето.

" Доставката на F-16 в действителност ще има значение... след месеци ", сподели Бен Ходжис, някогашен командващ военачалник на американската войска в Европа.

Къде са самолетите в този момент?

Бавното взимане на решения е обвързвано както с политически, по този начин и с механически съображения. Малко страни имат остатък от F-16, а модерните машини изискват доста образование и логистика. Освен това Съединени американски щати би трябвало да разрешат на други страни да реекспортират самолетите.

Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата Олексий Резников, съобщи, че " Нидерландия е в положение да бъде първата " страна, която подарява изтребители.

В момента Нидерландия разполага с 24 F-16, които са " оперативно разгърнати " и " ще останат в приложимост доникъде на 2024 година ", съобщи представител на холандското министерство на защитата. " След това те са разполагаем за друга интервенция, като да вземем за пример продажба. " Нидерландия разполага и с още 18 F-16, " които към този момент не се употребяват оперативно " и " също могат да получат друго предопределение ". Дванадесет от тези 18 в началото е било планувано да бъдат трансферирани на частна компания, само че прехвърлянето е било отсрочено, означи представителят.

Очаквано, Съединени американски щати, където е основан F-16, поддържат собствен голям флот. Въпреки това, запитан в понеделник дали има някакъв късмет Съединени американски щати да дават свои лични самолети, секретарят на американските военновъздушни сили Франк Кендъл съобщи пред кореспонденти: " Не знам. Мисля, че има няколко благоприятни условия. "

Междувременно Англия е нападателен последовател на основаването на западна " коалиция за самолети ". Но самата тя не разполага с F-16, които да подари.

Няколко други столици също алармираха, че са подготвени да стигнат единствено до образование. В допълнение към Белгия, полският президент Анджей Дуда съобщи предходната седмица, че Варшава няма да даде по-модерните си самолети - страната поддържа флот от 48 F-16 - откакто към този момент е дарила МиГ-29 от руската ера.

Колко време ще отнеме образованието? Къде ще се организира то?

Вашингтон уточни, че въпреки в този момент да поддържа Украйна да получи достъп до F-16, решението има за цел да помогне на Киев в по-дългосрочен проект - и няма да има директно влияние на бойното поле.

" В най-хубавия случай ще отнеме няколко месеца, с цел да получат този потенциал, и има доста елементи, които ще би трябвало да бъдат уредени ", съобщи в понеделник Кендъл, министър на военновъздушните сили. " Това ще даде на украинците постепенна дарба, с която те не разполагат сега. Но това няма да е трагична смяна на играта. "

Засега съдружниците работят по започване на образованието.

Говорител на немския канцлер Олаф Шолц - чиято страна не разполага с F-16 - съобщи в понеделник, че Берлин и Вашингтон са в " тясна съгласуваност " по проектите, само че акцентира, че програмата " лишава няколко месеца или даже години, според от предходния опит на водачите ".

Говорителят уточни Шпангдалем и Рамщайн като военновъздушни бази в Германия, в които Съединени американски щати разполагат с F-16 и които оферират вероятни места за тренировки. Говорителят отхвърли да разяснява каква съответна поддръжка може да даде Берлин.

Някои специалисти разкритикуваха темпото на взимане на решения.

" Продължаващото последователно взимане на решения от страна на американската администрация подкопава толкоз доста от положителната работа, която към този момент е свършена ", съобщи Ходжис, някогашен американски военачалник, пред " Политико " в понеделник.

" Ако администрацията реши, че желае Украйна фактически да завоюва тази война, тогава всички оправдания ще отпаднат, решенията ще бъдат взети в точния момент, а цялостният резултат от западната поддръжка ще докара до допустимо най-бързия сполучлив завършек на тази война ", добави той.

Кендъл, министър на военновъздушните сили на Съединени американски щати, акцентира, че всичко е въпрос на цели и че в този момент се минава към мислене в вероятност.

" Със сигурност можехме да стартираме по-рано, само че имаше доста по-високи цели и някои го възприемат като ескалация от наша страна ", сподели той.

Как Украйна ще употребява F-16? Ще отговори ли Русия?

Въпреки че при започване на спора имаше опасения, че даването на съвременни западни изтребители може да бъде ескалация, формалните лица наподобява са се отървали от тези опасения - както направиха при започване на спора по въпроса за изпращането на съвременни западни танкове.

Дипломат от европейска страна, разполагаща с F-16, съобщи, че Украйна може да употребява самолетите по разнообразни способи, в това число единствено за наблюдаване и отбрана на въздушното си пространство, и да се ангажира да не подхваща бомбардировки над съветска територия.

През уикенда президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е получил " изрично увещание " от украинския президент Володимир Зеленски, че самолетите няма да бъдат употребявани на съветска територия. " Но където и да се намират съветските войски на територията на Украйна в този регион, те ще могат да вършат това ", сподели той.

Александър Грушко, заместник-министър на външните работи на Русия, предизвести, че западните страни, които изпращат F-16 в Украйна, ще понесат " колосални опасности за себе си ", съгласно съветската държавна осведомителна организация ТАСС. И въпреки всичко това е обръщение, което Москва подмята за всеки нов стадий на западната поддръжка - и Кремъл изчерпва методите за по-нататъшна ескалация.

" Те не могат да създадат доста ", споделя Джоунс, академик от CSIS. " Мисля, че това отразява, че опасенията, които съгласно мен редица държавни чиновници имаха за това по какъв начин руснаците биха могли да реагират на по-сложни оръжия, просто не се оказаха точни. "

Европейският посланик съобщи, че Съединени американски щати може да се почувстват по-спокойни от концепцията за изпращане на F-16 в Украйна, в случай че Киев не успее да реализира обилни триумфи в идната си атака или в случай че Западът се окаже некадърен да задоволи други основни потребности на Украйна и реши да компенсира със самолети.

Запитан дали е реалистично Украйна да получи F-16 до есента, почитан чиновник на защитата от Централна Европа беше оптимистично надъхан и сподели: " Мисля, че е по този начин ".

В отговор на същия въпрос почитан посланик от Източна Европа се пошегува: " Защо не? " /БГНЕС

---------------------------------

Лили Байер, Кристина Галярдо и Лара Селигман - за " Политико "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР