След месеци на отлагане скандинавската страна ще стане 32-ят член

...
След месеци на отлагане скандинавската страна ще стане 32-ят член
Коментари Харесай

Швеция става официално член на НАТО на 11 март

След месеци на отсрочване скандинавската страна ще стане 32-ят член на НАТО и втората страна, която се причислява след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

 

Швеция и Финландия подадоха заявки за участие през 2022 година, като изоставиха политиката си на неприсъединяване в отговор на съветската експанзия. Присъединяването им беше арестувано от възраженията на Турция и Унгария.

Докато Финландия се причисли още през април 2023 година, Турция ратифицира кандидатурата на Стокхолм едвам през януари 2024 година На 5 март унгарският президент Тамаш Сульок подписа законопроекта за присъединението на Швеция, с което отстрани последното затруднение.

 

Шведският министър-председател Улф Кристерсон и главнокомандващият на въоръжените сили Микаел Биден ще участват в Белгия за събитието, заяви TV4.

 

" Швеция е подготвена да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност ", съобщи Кристерсон в обществените мрежи на 26 февруари, откакто унгарският парламент ратифицира присъединението на Швеция.

 

От май 2022 година се развива. Първо Турция блокираше присъединението към НАТО на двете страни, по-късно пусна Финландия, в последна сметка в края на януари. Втората страна, която блокираше Швеция - Унгария, на 26 февруари.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР