След масовото убийство в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия,

...
След масовото убийство в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Стрелбата в Крайстчърч и защо социалните мрежи губят в битката срещу тероризма

След всеобщото ликвидиране в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, Фейсбук, Гугъл, Twitter, YouTube, а и цялата софтуерна общественост имат един общ проблем – по какъв начин могат да противодействат на тероризма онлайн.

Брентън Тарант е стриймвал онлайн акцията си във Фейсбук, трансформирайки я в обществен разстрел. Загинаха 50 души, а доста други бяха ранени.

По данни на обществената мрежа 200 души са гледали “събитието” онлайн, без да подадат сигнал за наличието му. Докато софтуерната компания успее да смъкна видеото, то е било забелязано от 4000 души и мултиплицирано още хиляди пъти в онлайн пространството. От обществената мрежа оповестиха, че досега са свалили близо 1,5 милиона дупликата. Въпреки това не престават да се появяват нови и нови файлове.
“Фейсбук ”: 200 души са гледали онлайн стрелбата в Крайстчърч, не са я докладвали Общо 4000 са гледали истинското видео, стриймвано от Брентън Тарант
Гугъл също работят върху засичането на клипа от стрелбата в платформата за видеосподеляне YouTube. От Twitter обявиха, че наблюдават непрекъснато какво се качва и противодействат на всеки опит записът да се появи още веднъж и да е наличен за повече консуматори.

Въпреки тези уверения от страна на уеб-гигантите, може ли видеоклипът на Тарант към момента да бъде открит? Реших да направя онлайн опит. Оказа се, че това е доста по-лесно, в сравнение с допусках. Нужни са единствено няколко стъпки.

Има данни, че Тарант дълго време се е подготвял, с цел да разпространява дейностите си. Той е разгласил онлайн манифест от 74 страници в няколко обществени мрежи и конгреси с концепцията мъчно да може да бъде свален.

Началната страница на манифеста на Тарант

В Гугъл с основни думи, свързани с терористичния акт в Крайстчърч, бях препратена към линк, от който безпроблемно смъкнах манифеста на персоналния си компютър. Текстът е много дълъг, квалифициран е професионално и наподобява повече на отчет, в сравнение с просто нахвърляни мисли на един терорист.

Скрийншот от известен уеб конгрес, в който видеото от стрелбата на Тарант към момента е налично

Откриването на видеото се оказа още по-лесно. В известен онлайн конгрес с едно само търсене по основна дума бях препратена към уеб страница, който свободно демонстрира истинското видео на Тарант.

Скрийншот от уеб страница, който предлага да гледате нецензурираната версия на стрелбата в Крайстчърч

След общо пет клика на компютъра си имам всичко нужно, с цел да стана уверен почитател на всеобщия палач. След тъкмо толкоз клика в същата позиция могат да се окажат стотици хиляди други хора.

Социалните мрежи имат проблем, доста сериозен проблем. Желанието за независимост на словото, свободен интернет и елементарно шерване на информация докара до разрастващото се въздействие на тероризма онлайн.

От години терористични групировки като Ал Кайда и “Ислямска държава” употребяват платформите YouTube и Twitter, с цел да разгласяват видеа на изтезания. Често тези клипове остават дълго време онлайн, заобикаляйки логаритмите на обществените мрежи – проблем, който след нещастието в Крайстчърч стана напълно видим.

Настоящите логаритми не работят в интерес на контратероризма, в противен случай – те оказват помощ на тайната радикализация. От Гугъл обявиха, че за първи път се е наложило да “счупят” логаритмите на търсачката в YouTube, с цел да не може видеото от Крайстчърч да бъде намирано. Въпреки това то към момента е качено в платформата и може да бъде гледано там.

През 70-те години специалистът Брайън Майкъл Дженкинс разказва тероризма като “театър”. Социалните мрежи обаче го трансфораха в леснодостъпен, нискобюджетен сериал, който не можем да спрем да гледаме.
" Facebook " с нова смяна: Ще предлага по-сигурна персонална връзка Зукърбърг разказва идната промяна като прекосяване от “дигитален градски площад ” към “дигитален хол ”
С оглед на идните промени, с които от Фейсбук настояват, че целят основаването на по-сигурна и предпазена връзка сред потребителите, би трябвало да се запитаме по какъв начин това ще се отрази върху разпространяването на ненавист онлайн.

Ключовият въпрос е дали можем да защитим обществото от радикалните хрумвания на световния тероризъм, без да застрашим свободата на словото. Към момента платформите на уеб-гигантите са и естрада за дискусия, и сцена за търговия и развлечение, и прозорец към убийства в действително време. Достъпът до всичко това е еднообразно елементарен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР