След малко повече от десет години всеки четвърти автомобил в

...
След малко повече от десет години всеки четвърти автомобил в
Коментари Харесай

Как Русия се пренася на електромобилите?

След малко повече от 10 години всеки четвърти автомобил в Русия ще бъде електрически. Поне това чакат от Министерството на икономическото развиване на Руската федерация. Доскоро електротранспортът не беше доста известен у нас, само че с приемането на редица държавни стратегии в действителност пред очите ни се основава цяла нова промишленост. Нещо повече, тя е напълно родна - и носи изгоди за всеки руснак.

Руският министър председател Михаил Мишустин утвърди лист с спомагателни ограничения за поддръжка на развиването на електрическия превоз. Това е още една стъпка за стимулиране на развиването на електротранспорта.

Известно закъснение в развиването на електрическите транспортни средства в Русия се дължи на прочут песимизъм по отношение на екологичния дневен ред, прокарван на Запад, по-суровия климат (който визира работата на батериите) и по-малките финансови благоприятни условия на съветските производители на коли, което ги направи по- внимателни по отношение на пробните разработки. Въпреки това, на Запад нов производител, „ Тесла “ на Илон Мъск, стана флагман на производството и водещите автомобилни концерни се втурнаха след него, едвам когато триумфът на електрическите транспортни средства стана явен.

На първо място, в Русия започнаха да се внасят електрически коли от горния ценови сегмент, в който локалната автомобилна промишленост нямаше мощна позиция. А развиването на търсенето на електрически транспортни средства в всеобщия сегмент беше лимитирано от неналичието на инфраструктура за зареждане. Между другото, Мъск също трябваше да реши този проблем.

До 2019 година делът на електрическите транспортни средства в световния авто експорт доближи 3,4% (до огромна степен заради ограниченията за държавна поддръжка, подхванати в доста страни). Стана ясно, че електрическите транспортни средства навлизат съществено и за дълго в живота ни.

Мерки за държавно подкрепяне на електрически транспортни средства

През същата 2019 година в Русия се появи държавната стратегия „ Електрическа и атомна кола “. И през цялото време става дума освен за поддръжка на купувачите на „ зелени “ електрически транспортни средства, само че и за основаване на условия, тъй че потреблението на електрически транспортни средства да е комфортно и преференциално, а производителите на електрически транспортни средства и електрически рейсове (както и производителите на зарядни станции) биха могли да разчитат на обезпечена възвръщаемост на инвестицията в нови артикули.

„ Сега поддръжката за развиването на електрическия превоз се реализира в няколко направления “, сподели заместник-министърът на икономическото развиване на Руската федерация Ренат Бакишев. Например поддръжка за развиването на инфраструктура за зареждане на електрически превоз в пилотни райони (съфинансиране на част от разноските за инсталиране и софтуерно свързване на зарядни станции). В рамките на тази мярка през предходната година са пуснати в употреба 439 бързи зарядни станции в 12 пилотни района. През 2023 година се възнамерява да бъдат пуснати в употреба 639 станции за бързо зареждане в още 32 района.

В Далечния Изток и Сибир главната тежест за развиването на зарядната инфраструктура падна върху плещите на „ РосХидро “. Започвайки с инсталирането на 10 зарядни станции в Приморски край през 2019 година, компанията бързо разшири своята мрежа до целия Далечен изток: станции бяха конфигурирани в Амурска област, Сахалин, Хабаровск, Камчатка и даже Магадан. През 2021 година беше обезпечена инфраструктура за зареждане за пътувания по маршрута Владивосток-Хабаровск, което беше първата стъпка в построяването на мрежа за зареждане в Далечния изток.

„ Съдейки по социологическите изследвания на автомобилистите четирима от петима са мислили за прекосяване към електромобил при съществуване на инфраструктура “, “, споделя Дмитрий Беляев, общоприет шеф на „ Рос Хидро “. Виждайки този капацитет, компанията извършва огромен план „ Пътят на коприната “, в границите на който зарядната мрежа на компанията ще свързва Москва с Владивосток. Днес станциите на компанията към този момент покриват повече от 70% от този път. До края на годината „ РосХидро “ възнамерява да конфигурира електрически зарядни устройства във всички градове и райони, включени в Пътя на коприната, като станциите са ситуирани на еднообразно разстояние една от друга на разстояние 100-150 км. Целта на компанията е до 2035 година броят на станциите за бързо зареждане да доближи 1500.

Полагат се старания и за поддръжка на съветските производители на електрически транспортни средства. „ Министерството на индустрията и търговията на Русия към този момент ползва набор от ограничения за поддръжка, които оказват помощ да се усили производството на електрически транспортни средства и да се локализират нужните съставни елементи за него, както и да се подтиква търсенето на електрически транспортни средства “, споделя Алберт Каримов, заместник-ръководител на Министерството на индустрията и търговията. Той напомни, че такива ограничения включват преференциални автокредити и лизингови стратегии, дотации за научноизследователска и развойна активност, механизъм за подписване на специфични капиталови контракти с производителите, както и съществуващи стратегии на Фонда за индустриално развиване.

Още електрически транспортни средства - съветски и непознати

2022 година беше повратна точка във връзка с съветската промишленост за електрически транспортни средства. През тази година бяха стартирани няколко основни съветски плана.

През септември започва производството на електрически транспортни средства „ Еволют “ в завода „ Моторинвест “ в региона на Липецк. Също през ноември заводът на „ Москвич “ беше рестартиран, произвеждайки както коли с мотор с вътрешно горене, по този начин и електрически коли. През април 2023 година „ Руско произвеждане на електрически автомобили “ Компанията започва производството на електрически камиони EВМ ПРО, основани на УАЗ „ Профи “. Освен това се чака да стартира производството на електрически транспортни средства в заводите АВТОТОР, „ Солерс “ и „ АвтоВАЗ “.

През март 2023 година холдингът „ Синара “ откри нова индустриална база - Челябинския градски електротранспортен цех, който ще създава съвременни тролейбуси и електробуси.

Основните локални производители на електрически транспортни средства и електрически рейсове през днешния ден са „ КамАЗ “, ПЖСЦ и ГАЗ. Групата ГАЗ създава нископодови електрически рейсове ЛиАЗ-6274 (от 2012 г.) и ЛиАЗ-6274.20 (от 2022 г.) в завода в Ликино, както и цяла линия търговски електрически коли " Газела " в автомобилния цех в Горки през (както във версията миниван, по този начин и във версията за лекотоварни камиони), както и дребния електрически рейс „ Газела е-Сити “.

Обхватът на ползите на КамАЗ в промишлеността за електрически транспортни средства е още по-широк. Към днешна дата КамАЗ е продал повече от 1000 градски нископодови електрически рейса КамАЗ -6282 единствено на държавното управление на Москва. През 2022–2023 година този електробус беше тестван и в Белгород, Казан, Перм, Сочи, Ростов, Уфа и Липецк.

„ Планираме да вземем интензивно присъединяване в цялостна стратегия за развиване на наземния градски електрически превоз, в границите на която се възнамерява доставката на към 180 електрически рейса в 10 пилотни района през 2023 година “, Сергей Назаренко, шеф на Иновационни артикули на Центъра за научноизследователска и развойна активност на КамАЗ. Като част от развиването на моделната гама за екологичен превоз КамАЗ, през 2021-2022 година в Москва беше сполучливо изпитан електробус от извънредно огромен клас КамАЗ-6292. „ Готови сме да предложим нов артикул на Москва и нейните поданици при започване на 2024 година “, дава обещание Сергей Назаренко.

В сегмента на електрическите транспортни средства КамАЗ взе участие в реализацията на плана за сглобяване на електрически транспортни средства дружно със завода на „ Москвич “, където се възнамерява да бъдат създадени към 10 000 електрически транспортни средства тази година.

Освен това КамАЗ, дружно с други вложители, също взе участие в стартирането на стартъпа ATOM за основаване на градски електромобил за актуалното потомство хора и съвременни услуги за подвижност. След инвестицията на КамАЗ, планът се трансформира от стартъп в огромен софтуерен план. Проектът се създава от екипа на, състоящ се от 450 експерти от Русия и Китай с опит в присъединяване в най-големите международни планове в ИТ и автомобилната промишленост. Екипът възнамерява да стартира продажбите на новаторски локален артикул през 2025 година В ход е процесът на създаване на индустриализацията на плана. КамАЗ също създава електрически камиони за отпадък и друга комунална техника на електрическо шаси (намаляването на шума по време на нощното събиране на боклука е доста значим фактор).

Значителното нарастване на преносимия състав КамАЗ, ръководен от Москва, в това число общински транспортни средства, основава нужда от образуване на централизиран сервизен център, както и ремонт на съоръжение КамАЗ, в това число електрически транспортни средства и електрически рейсове. В момента се създава план за създаване на цех на територията на село Красная Пахра, в построяването на който КамАЗ възнамерява да влага към 1,4 милиарда рубли.

Разходи за благосъстоятелност

Засега електрическите коли / електрическите рейсове най-малко не са по-евтини (а постоянно и малко по-скъпи) от колите с мотори с вътрешно горене. Но в случай че екологичността на публичния превоз е значима за мегаполисите, тогава за купувачите на леки коли тяхното преимущество пред бензиновите / дизеловите би трябвало да бъде ясно дефинирано.

Сега, съгласно заместник-министъра на икономическото развиване Ренат Бекишев, в Русия има стратегии за субсидиране на търсенето: преференциални заеми за коли и лизинг на коли (при закупуване на електромобил на заем или лизинг се дава отстъпка от 625 хиляди рубли). От 1 март притежателите на електрически коли получиха правото да пътуват гратис по платените федерални пътища. Експериментът продължава до 31 декември 2023 година За интервала от 1 март до 16 април в опита са се присъединили 1418 консуматори.

Регионите също по този начин поемат редица задължения за стимулиране на търсенето на електрически транспортни средства и поддръжка за развиването на инфраструктурата за зареждане. Например пилотните райони включват механизми за в допълнение стимулиране на търсенето на електрически транспортни средства, предоставяйки преференциални условия за тяхното потребление (по отношение на транспортна такса, гратис паркиране и други). Редица райони ползват спомагателна отстъпка за електрически транспортни средства към отстъпката по федералните стратегии за стимулиране на търсенето.

„ В Русия пазарът на електрически транспортни средства се развива с положителни темпове “, споделя Дмитрий Беляев, общоприет шеф на „ РосХидро “. „ Наред с ограниченията за поддръжка в редица райони (нулев транспортен налог, безвъзмезден паркинг), електрическата кола е опция за доста икономисване на пари: към този момент не е належащо да посещавате бензиностанция един път седмично и да оставяте там 3000 рубли, разноските за сервиз понижават доста. Домакинствата обичайно получават електрическа енергия на преференциална цена, доста публични станции за зареждане работят и ще работят гратис, тъй че ефикасните разноски за шофиране на електромобил през идващите години ще останат на равнище от 1-2 рубли/км, до момента в който за бензиновите коли от 5-6 рубли и повече “, добавя той..

Макроикономически резултат

Когато беше основана концепцията за развиване на производството и потреблението на електрически транспортни средства в Русия, тя включваше цифрата от 7400 единици като целеви индикатор за производството на електрически транспортни средства за 2023 година Сега Министерството на индустрията и търговията е решително, че този индикатор ще бъде доста надминат. До 2035 година, както се чака от министерството, делът на електрическите транспортни средства на съветския пазар може да доближи 25%.

В документите на държавната стратегия " Електрически коли и коли с водород " се дава оценка за общия брой на новите работни места, основани по време на нейното осъществяване - минимум 39 хиляди. В същото време, съгласно Министерството на икономическото развиване, минимум 498 милиарда рубли частни вложения ще дойдат в промишлеността.

Министерството чака, че електрическите транспортни средства могат да станат основа за възраждането на съветската автомобилна промишленост с цялостен цикъл: от създаването до производството на съставни елементи и основаването на инфраструктура. Това от своя страна ще даде подтик на развиването на цялостен блок от свързани технологии и промишлености: от преработването на акумулаторни системи и ИТ инфраструктурата до модернизацията на автомобилната промишленост за спецификата на работа с електрически транспортни средства. Мащабна стратегия за субсидиране на свръхбързи зарядни станции, създадени в Русия, ще сътвори условия за появяването на нов подотрасъл на енергетиката.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР