След края на над 3-часовия двубой по-малката от славните сестри

...
След края на над 3-часовия двубой по-малката от славните сестри
Коментари Харесай

Серена Уилямс се сбогува с тениса през сълзи frognews.bg

След края на над 3-часовия дуел по-малката от славните сестри Уилямс произнесе прочувствена тирада пред препълнените трибуни на 26-хилядния централен корт " Артър Аш " в Ню Йорк.

 

През сълзи Серена сподели: " Благодаря ти, баща. Знам, че гледаш. Благодаря, мамо. На всички, които сте тук, които сте били на моя страна толкоз доста години, десетилетия... Това са сълзи от благополучие, допускам. Не знам. Аз нямаше да бъда Серена, в случай че я нямаше Винъс, тъй че благодаря ти, Винъс. Тя е единствената причина Серена Уилямс да съществува. Беше занимателно странствуване. Беше най-невероятното премеждие, в което съм се впускала. "

Уилямс, която на 26 септември ще навърши 41 година, анонсира своето отдръпване от тениса посредством есе, оповестено в сп. " Воуг " в средата на август. В него тя де факто заяви, че US Open ще бъде последният ѝ професионален шампионат, след което животът ѝ ще претърпи " еволюция ".

 

Оттогава всеки неин мач чупеше върхове по посещаемост и медиен интерес, а публиката я изпращаше на крайници след всяка среща както на предходните две съревнования, в които взе участие - в Торонто и Синсинати, по този начин и на заключителния за годината шампионат от Големия шлем. От началото на седмицата на нейните дуели във " Флашинг Медоус " пристигнаха куп звезди - от някогашния президент Бил Клинтън, през холивудските звезди Хю Джакман и Зендая, до спортните икони Линдзи Вон и Тайгър Уудс.

 

Макар тази нощ да нямаше официална гала в чест на Уилямс, публиката обезпечи подобаваща прощална атмосфера с продължителни овации на крайници и крясъци " Се-ре-на ". В ТВ изявлението на корта пък тя реши да даде дребен лъч вяра на почитателите, че в миналото може и да промени решението си да се пенсионира. Запитана непосредствено от Мери Джо Фернандес има ли подобен късмет, Уилямс отговори:

" Не мисля, само че в никакъв случай не знаеш. "

 

В самия мач се видя, че силата на Серена Уилямс към този момент е на практика изчерпана. След като загуби първия сет, решаващата част изглеждаше неизбежна, когато 6-кратната шампионка в Ню Йорк поведе с 4:0 при започване на втория. Само че Томлянович избави всички четири сетбола в осмия гейм, върна и двата пробива и докара частта до тайбрек.

Все отново Уилямс съумя да се наложи в дългия гейм и даже откри третия сет с пробив в подаването на австралийката. Това се оказа и последният извоюван гейм в кариерата ѝ и въпреки да се бори до самия край, отразявайки пет мачбола, някогашната №1 в света беше победена след 3:05 ч.

 

" Била съм поваляна и преди, само че в никакъв случай не съм се давала без пердах. В моята кариера аз в никакъв случай не съм се предавала. В нито един мач. Определено не се предадох и довечера ", показа американката.

 

Томлянович разяснява, че не е била сюрпризирана, и също отдаде респект на живата легенда:

 

" Тя е Серена. Тя е просто такава, каквато е. Най-великата на всички времена. Точка. "

Докато Уилямс напускаше централния корт, махайки за финален път на почитателите, от озвучителната система звучеше безконечният шлагер на Тина Търнър Simply The Best. Отразяващ може би най-добре неизброимите достижения на тенисистката.

 

В 27-годишната си професионална кариера (1995-2022) Серена Уилямс завоюва 73 шампионата на сингъл, а на двойки и смесени двойки победи 16 пъти в " мейджър " съревнования. Тя се отдръпва с рекордните в Оупън ерата 23 трофеи от Големия шлем, изоставайки само от Маргарет Корт (24) в общата ранглиста. Също по този начин тя завоюва четири златни олимпийски медала - един на сингъл (на игрите в Лондон `12) и три на двойки в тандем със своята сестра Винъс (2000, 2008, 2012).

 

Прекараните от нея 319 седмици под №1 в международната класация са на трето място по престой на върха след достиженията на Щефи Граф (377) и Мартина Навратилова (332). По поредни седмици преди всичко (186) Уилямс дели върха с Граф.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР