След края на Консултативния съвет за национална сигурност Румен Радев

...
След края на Консултативния съвет за национална сигурност Румен Радев
Коментари Харесай

След КСНС: Президентът Радев поиска ускоряване на модернизацията на армията

След края на Консултативния съвет за национална сигурност Румен Радев прикани институциите да се отнесат отговорно към положението Въоръжените сили и към сигурността на българските жители. Той съобщи, че членовете на КСНС са се обединили към мнението, че са нужни незабавни ограничения за обезпечаване на рационализация, създаване на бойни мощности, както и своевременни дейности за спиране на отлива от Въоръжените сили.


„ В рамките на съвещанието бе оценено положението на Българската войска и способността им за сложени задания по задача „ Отбрана “. Констатирано бе, че Българската войска извършва част от дилемите си по посочената задача в стеснен размер, главно заради неокомплектованост в персонален състав и остаряла бойна техника “, съобщи президентът Радев.
Румен Радев, президент на Р България: Не е овладян изцяло процесът по овакантяване на военнослужещи от Въоръжените сили, а подхванатите ограничения не могат да дадат бърз резултат. Забавянето на плановете за рационализация забавят въоръжените сили от модерни качества, съответни на заканите, и съгласуемост със Съюзниците. Това закъснение ще докара до вложение на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО. Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят поетите според член 3 по Вашингтонския контракт задължения в цялостен размер.
Радев добави, членовете на Съвета са обединени към мнението, че са нужни неотложни ограничения, гарантиращи повишение на отбранителните качества посредством ускорение на процесите на рационализация, поддръжка на наличната бойна техника и обезпечаване на бойната подготовка, както и да се спре отливът на персоналния състав от армията.
Румен Радев, президент на Р България: Подчертана беше нуждата от мощна социална и политическа поддръжка, изпълнени съответни мероприятия за превъзмогване на дефицита от качества на Въоръжените сили при осъществяване на дилемите по другите задачи.

Президентът посочи, че е било открито разминаване сред средносрочната прогноза за интервала 2019 - 2021 година, призната през вчерашния ден, и Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, поради което е била призната точка средносрочната прогноза да се актуализира в сходство с Националния проект в период октомври 2018 година Като втора точка е посочено, че до септември 2018 година би трябвало МО да предприеме ограничения за привличане на хора в БА. Разработване на финансов проект за рационализация и превъоръжаване на армията би трябвало да бъде квалифициран също до септември. Правителството се ангажира да актуализира средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година за повишение на разноските за защита до 2024 година на 2% от Брутният вътрешен продукт в период до октомври 2018 година До юли месец пък се чака ускорение на процесите за рационализация на армията, сподели Радев.

Петата точка от КСНС Радев съобщи, че е обединяването на напъните на изпълнителната и законодателната власт да приведат в осъществяване поетите задължения от КСНС през май месец 2017 година по отношение на усъвременяването на Закона за вероизповеданията. То би трябвало да подсигурява отбраната на обичайните български вероипзоведания и недопускане на радикализация на религиозна основа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР