След кратко боледуване е починал бившият началник на Генералния щаб

...
След кратко боледуване е починал бившият началник на Генералния щаб
Коментари Харесай

Почина генерал Никола Колев

След малко боледуване е умрял някогашният шеф на Генералния щаб военачалник Никола Колев.

По време на военната си кариера военачалник Колев минава през образование във Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия, Военната академия „ Г. Раковски “ в София.

Той е от първото потомство български генерали, които са минали през военните просветителни структури на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, само че и подготвени в Съединени американски щати и с опит във военните структури на НАТО и Европейски Съюз.

Никола Колев поема военното управление на армията в миг, когато тя минава през дълбока промяна поради идното участие в НАТО.

" Ние не сме достигнали цялостните критерии - военнотехнически и оперативни. За да ги достигнем, на нас са ни нужни запас, дисциплинираност, организация ".

По негово време трябваше да се взема решение и въпросът с прекосяването от наборна към професионална войска.

" Всеки естествен човек би трябвало да има някаква минимална подготовка. От друга страна обаче им би трябвало колкото е допустимо по-бързо да се профилизира цялата войска, защото дилемите стават все по-тежки, по-отговорни, с по-големи опасности и изискват доста по-голяма подготовка ".

До тези заключения Никола Колев стига по сложния метод. Докато той командва армията, страната ни губи петима военни при атентат град Кербала. Мисията от 2003-та в Ирак е първата, която трябваше да покаже готовността за работата на българските военни с бъдещите си сътрудници от Съединени американски щати и НАТО.

Роднините на починалите до последно имат вяра, че висшите военни не са обезпечили подобаващата екипировка и нужната тренираност за осъществяване на задачата. Разсекретен през 2014-а година отчет не показва отговорни от българска страна, макар установените нарушавания.
През 2006-та година военачалник Никола Колев напуща армията.

От 2007-ма до 2012-та е шеф на кабинета на президента Георги Първанов. Бил е дипломат и в Кралство Нидерландия.

Поклонението пред военачалник Никола Колев ще е в сряда в Централния боен клуб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР