След Ковид-19 и коклюш, вече се сблъскваме и с нова

...
След Ковид-19 и коклюш, вече се сблъскваме и с нова
Коментари Харесай

Дете почина от парвовирус - какви са симптомите?

След Ковид-19 и коклюш, към този момент се сблъскваме и с нова болест, наречена парвовирус. В Гърция дете на 3 години умря в резултат на развъртян миокардит при болест с парвовирус В19.

" Заразата не е нова, тъй като проучвания демонстрират, че в скелети и зъби е открита ДНК на парвовируса преди 7 000 години. Това е една от по-старите инфекции. В нашата страна имаме данни по кое време е повишена заболеваемостта и по кое време е в по-ниски стойности. На доктрина се счита, че на всеки от 4 до 7 години имаме покачване, последното такова при нас беше през 2015-2016 година ", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания  проф. Ива Христова в студиото на " България заран ".

По думите ѝ по времето на Ковид-19 разпространяването е било стопирано поради ограниченията.

" Наши проучвания, които са преди 2016 година и са изпратени за морбили, или рубеола, и са негативни, 10% от тях се оказват, че са позитивни за парвовирус.  Това не е напълно рядко заболяване и може да се обърка с някое от другите шарки.  Заболяването се предава по въздушно-капков път, второ - от майката на плода, а трето - при кръвопреливане ", добави проф. Христова  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя разясни, че инкубационният интервал е към 1-2 седмици.

" След това стартира това, за което в този момент се приказва доста - зачервяване по бузите, само че не към устните. 2-3 дни по-късно стартира обрив като пъпчици по тялото и крайниците. Обривите са много сърбящи, само че нормално са доброкачествени и за седмица минава. И повторно няма да се разболеем.  Най-засегнати са децата от 5 до 15 години.  При възрастните обаче не протича всякога с обрив, а полиартрит - засягане на няколко стави, също по този начин и тежка анемия ", разяснява шефът на НЦЗПБ.

А при бременните дами може последствията да са " пагубни ".

" Прави тежка анемия и най-често не съумяват да се доносят. Но 50% от бременните имат антитела от парвовирусна зараза. Няма характерна терапия, няма и ваксина. Действа се симптоматично, никога антибиотик, тъй като това е вирусно заболяване.  Парвовирусът не е и измежду болесттите, които наложително се записват ", акцентира тя.

От началото на годината в България има доказани 46 случая. Случаите на скарлатина също бележат спад.

" Заради това би трябвало хигиена на ръцете . За всички е добре да поддържат имунитета си в редовност.  Когато има някакво заболяване, то да се лекува, другояче изтощава имунната система ", добави проф. Ива Христова.

Тя успокои, че обстановката с коклюша се успокоява, като трета седмица се следи спад на случаите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР