След като загуби изборите през 2020 г., а с тях

...
След като загуби изборите през 2020 г., а с тях
Коментари Харесай

Демокрация или бананова република. Защо съдът ще решава дали Тръмп да участва в избори

След като загуби изборите през 2020 година, а с тях и властта в Съединени американски щати, Доналд Тръмп се забърка в неща, които в този момент могат да го спрат да взе участие във вота през ноември. Това би трябвало да реши съдът. Но каквато и да е развръзката, основната му роля в избора на нов президент може да донесе непредвидени последствия.

Накратко, Съединени американски щати живеят в този момент с една догадка: че съдът може да в профил Доналд Тръмп от присъединяване в изборите. Това ще се разбере през февруари. Но тази история е доста по-дълга от въпроса дали един съд ще каже на Тръмп " да " или " не " по един единствен въпрос.

Макар че от три години не е на власт, Доналд Тръмп продължава да слага американската политическа и правна система пред нови и нови тествания. От месеци 45-ият президент на Съединени американски щати е заринат от обвинявания и каузи. Сред тях има едно, което може да се окаже решаващо освен за неговата орис, само че и въобще за Съединени американски щати в идващите години.

Преди дни по решение на Върховния съд в Колорадо. То беше забранило на Тръмп да взе участие в първичните избори в щата за кандидат-президент от Републиканската партия. Това се случи на фона на други сходни правосъдни борби, с които се цели отстраняването му от присъединяване.

Събитията идват в седмиците преди началото на първичния избор за претенденти за президент, както и 10 месеца преди изборите за Белия дом. Това става и на фона на голям брой изследвания, посочили съществено разделяне в американското общество, което се задълбочава от години.

Основание за делата в Колорадо и други щати е присъединяване на някогашния президент в събитията след изборите за президент през 2020 година и към през януари 2021 година

Върховният съд към този момент е намесен в каузи, свързани със събитията, а се чака да се произнесе и за опцията на Тръмп да бъде измамен под отговорност за дейности по време на мандата му - т.е. на процедура да пояснява до каква степен важи имунитетът на американския президент за избрани негови дейности.

Така решенията на най-високата американска правосъдна инстанция могат да се окажат основополагащи освен президентския избор в Съединени американски щати през ноември, само че и за действието на политическата и правосъдната система.
Няма метод да решат делото, без това да накара половината страна да ги дефинира за партийни дейциМайкъл Макконъл
„ Това дело ще включи съдиите в изборната бюлетина. Няма метод да решат делото, без това да накара половината страна да ги дефинира за партийни дейци “, сподели пред Вашингтон пост професорът по право от Станфорд Майкъл Макконъл.

Водещи републиканци и демократи към този момент се разделиха в прочита си за възможното решение. Според едните, в случай че Тръмп бъде изключен от присъединяване, това ще значи, че Съединени американски щати към този момент е „ бананова република “. Според другите, в случай че това не се случи, ще значи, че съдът е превзет.

Какви са аргументите, какво мисли всяка от страните и за какво намесата на съда и неговите решения се дефинират като сериозен тест за американската народна власт?
Какво стана във Вашингтон след изборите през 2020 година
Скандалите, рецензиите и подозренията към Доналд Тръмп съществуваха още преди той да влезе в Белия дом през 2016 година, само че продължиха по време на целия му мандат. Всичко обаче остана на назад във времето след серията от дейности, които той предприе към изборите, изгубени от Джо Байдън през 2020 година

Тогава, към момента на власт, Тръмп стартира правосъдни борби и мощна акция, ориентирана към последователите си, с цел да ги убеди, че изборните резултати са били фалшифицирани в негов ущърб. Делата не доведоха до смяна в резултатите, само че се оказа, че самият Тръмп е притискал членове на щатски ръководства да му оказват помощ за.

В началото на януари 2021 година пристигна и щурмът против постройката на Конгреса. Всичко стартира като, на което се яви и Тръмп. Пред хилядите, които се бяха събрали, той още веднъж сподели, че изборите са били фалшифицирани. След края на речта му недоволството се отприщи. Привържениците му нападнаха постройката на американския парламент. Стигна се до всеобщи вълнения, материални вреди и гибелта на няколко души.

Едва след тези събития и и даде обещание мирното предаване на властта.

Именно присъединяване му преди началото на безредиците даде мотив на представители на Демократическата партия да стартират втора процедура по импийчмънт против Тръмп. Той стана, само че в последна сметка, където за осъждането му трябваше да гласоподава болшинство от 2/3.

Тези три събития – опитът на Тръмп да повлияе в броенето на резултатите от вота, присъединяване му в щурма на Капитолия и оправдаването му в процеса по импийчмънт - са в центъра на делата, които медии и анализатори в този момент назовават „ съдбоносни “.
14-ата корекция и протестите
Да се върнем на основното – с какви претекстове са делата, които целят да изключат Тръмп от изборите. Като причина за изтриване на Тръмп от бюлетините за първичните избори се употребява текст, включен в 14-тата корекция на Конституцията на Съединени американски щати , призната през 1868 година

Третият параграф на текста гласи, че човек, който е взел присъединяване „ във въс­тание или протест “ или е оказал „ помощ или поддръжка “ на хора, взели участие в такива против институциите на Съединени американски щати, не може да се кандидатира за обществена служба.

Анализатори, представени в американските медии, споделят, че текстът е очакван, с цел да изолира част от водачите на Конфедерацията по време на Американската революция от това да вземат присъединяване във властта след края на боевете. Според тях обаче текстовете приказват общо и могат да бъдат прилагани към днешна дата.

Решението на Върховния съд в Колорадо е първият път в историята, когато този текст от конституцията се употребява за отстраняването на претендент за президент.

Името на Тръмп обаче ще остане на бюлетините за първичните избори, откакто обжалването на решението от Колорадо беше признато за разглеждане от Върховния съд. Очаква се най-висшата правосъдна инстанция да се произнесе при започване на февруари. Тогава част от бюлетините за първичните избори през март към този момент би трябвало да са изпратени да вземем за пример до военнослужещите в чужбина.

Решението обаче може да се употребява като законов казус и по този начин Тръмп да бъде отхвърлен от присъединяване във всеки от американските щати.
Демократичен развой и „ бананова република “
Развръзката - както по въпросите, които към този момент са в ръцете на Върховния съд, по този начин и по тези, които още се преглеждат от по-долни инстанции, следва. Вече е ясно обаче, че която и страна да се окаже губеща, тя ще употребява решението като мотив за прокламиране на края на демократичния развой в страната.
От извънредно значение за политическата непоклатимост на Съединени американски щати е съдът да даде дефинитивна резолюция по тези въпроси Рик Хейсън
Експерти разясняват, че е допустимо Върховният съд да избегне изрично изговаряне по проблема, като се измъкне от присъждане по главния въпрос с разбор на механически термини.

Но някои от тях считат, че това би било още по-пагубно.

„ От извънредно значение за политическата непоклатимост на Съединени американски щати е съдът да даде дефинитивна резолюция по тези въпроси допустимо най-скоро “, споделя Рик Хейсън , учител по право в Калифорнийския университет, представен от АП.

Очаквано, болшинството от представителите на Републиканската партия считат, че отстраняването на Тръмп би било незаслужено.

„ Да се употребява юридически измъчена логичност, с цел да се забрани на хората да гласоподават за този, за който желаят да гласоподават, е мотив от руски вид или от някоя бананова република “, сподели ръководителят на Републиканската партия в Ню Хемпшир Крис Ейгър. И добави, че не е последовател на Тръмп, само че „ целият този опит е неприятен за страната “.

Привърженици на Демократическата партия се притесняват, че мощно консервативното болшинство във Върховния съд, в чийто състав има трима души, препоръчани от Тръмп, ще заеме страната на някогашния президент. Те вършат прилика и с решението на съда от изборите през 2000 година, което оказа помощ на Джордж Буш Младши да победи Ал Гор .

Някои от тях даже желаеха един от членовете на съда – Кларънс Томас - да си направи отказ поради присъединяване на брачната половинка му в организацията на събитието, предшествало щурма на Капитолия.

От акцията на Тръмп разясниха, че казусът „ разтегля правото оттатък всевъзможни граници “ и че не съществуват доказателства, които да накарат съда да в профил Тръмп.

Конституционалисти, коментиращи пред разнообразни медии, на собствен ред се сплотяват към заключението, че без значение какво реши съдът по юридически проблем, политическите последици, изключително при премахване на Тръмп от изборите, могат да бъдат „ прекомерно рискови “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР