След като взимат проби от океанска вода, вирусолозите успяват да

...
След като взимат проби от океанска вода, вирусолозите успяват да
Коментари Харесай

Вирусолози откриха над 5000 нови вируса в океана

След като взимат проби от океанска вода, вирусолозите съумяват да разпознали 5504 нови вирусни типа, които плават в тях. Вирусите са открити благодарение на изкуствен интелект, който учи 35 000 водни проби от цялото земно кълбо, оповестява Vishwam Sankaran за Independent.

Изследователите подозират, че са изследвани единствено дребна част от вирусите, които могат да навредят на животни, растения и хора. Така находката може да промени разбирането на учените за това по какъв начин тези субмикроскопични инфекциозни сътрудници задвижват екологичните процеси в океаните на планетата. Подробности за проучването са оповестени в списание Science.

Повечето добре проучени вируси съдържат ДНК като техен генетичен материал; вирусите, разпознати в новото изследване обаче, са РНК вируси, оповестява Рейчъл Ретнър за Live Science.

„ РНК вирусите са най-известни с заболяванията, които предизвикват при хората, вариращи от елементарна простуда до COVID-19. Те също по този начин заразяват растения и животни, значими за самите нас “, пишат създателите на проучването в обява в блога The Conversation. „ РНК вирусите се развиват с доста по-бързи темпове от ДНК вирусите. Въпреки това, до момента в който учените са каталогизирали стотици хиляди ДНК вируси в естествените им екосистеми, другите са релативно непроучени. “

По време на четиригодишен световен проучвателен план на Tara Oceans, екипът събира РНК от планктон. Планктоните са водни организми, които са от решаващо значение за океанските хранителни мрежи и нормално са домакини на РНК вируси, написа The ​​Conversation. Анализ по-късно стеснява пробите до такива вируси, които съдържат гена RdRp, който е нужен за репликация на вируса. В продължение на милиарди години този ген еволюира в РНК вируси и не се намира в други типове вируси или кафези, съгласно Independent.

„ РНК вирусите са явно значими в нашия свят, само че нормално учим единствено дребна част от тях – няколкостотинте, които вредят на хората, растенията и животните. Сега искахме систематично да ги изучим в доста огромен мащаб и да изследваме средата, която никой не преглежда задълбочено. И имахме шанс, тъй като съвсем всеки тип, който открихме, беше нов, а доста от тях бяха наистина-наистина нови “, споделя в изказване създателят на проучването Матю Съливан, микробиолог от Щатския университет в Охайо.

Въпреки това, защото генът RdRp датира от времето, когато животът занапред е процъфтявал на Земята, позиционирането му се е трансформирало доста пъти, което прави разчитането единствено на филогенетично дърво незадоволително, се изяснява в изказване.

Използвайки изкуствен интелект за образуване на данните, екипът открива 5504 нови РНК вирусни типа, които са групирани в пет съществуващи РНК вирусни вида или равнища на подредба. С толкоз доста разпознати нови вируси, екипът предлага пет спомагателни категории за подредба.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР