След като вече заяви своята подкрепа за инициативата Светилник“, министърът

...
След като вече заяви своята подкрепа за инициативата Светилник“, министърът
Коментари Харесай

Министерството на културата поема патронажа над инициативата Светилник

След като към този момент съобщи своята поддръжка за самодейността " Светилник “, министърът на културата на Република България одобри тя да премине под патронажа на Министерството на културата, оповестиха от пресцентъра на министерството. С този жест страната припозна идеята на МУЗИКАУТОР и сътрудниците на организацията на създатели и композитори да дарят с химни българските учебни заведения.

През 2022/2023 година се провежда второто издание на самодейността " Светилник “, посредством която бяха основани химни за шест учебни заведения от София, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и Кюстендил. С тях и дарените химни от предходното издание осъществените в самодейността " Светилник “ химни са общо 12 за учебни заведения от София и други градове от страната.

На 18 юни 2023 година МУЗИКАУТОР, взаимно с Народния спектакъл " Иван Вазов “, провежда Празничен концерт за дребни и огромни " Светилник “, на който ще бъдат показани премиерно химните от новото издание на самодейността.

Публиката ще има опция да ги чуе в осъществяване на Младежкия оркестър на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков “ към Министерството на културата и на възпитаници от самите учебни заведения, както и да види особено основаните към тях видеоклипове, зад които стоят студентите от факултет " Екранна постановка “ на Националната академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов “.

Събитието ще бъде намерено от Гвардейския внушителен духов оркестър с диригент подп. Ради Радев, който ще извърши Националния химн на Република България, както и едни от най-обичаните български творби, част от репертоара на оркестъра. Организаторите плануват също специфична стратегия за публиката на концерта, а негов водещ ще бъде Мария Силвестър.

В концерта ще вземат участие представители от всички учебни заведения от второто издание на " Светилник “, включително техните управления, възпитаници, учители и родители. Всяко от учебните заведения ще получи документ за дарението на своите нови химни, финансирани от Културния фонд на МУЗИКАУТОР и донорите УниКредит Булбанк и Динамо Софтуер, които поддържаха обществено виновната идея " Светилник “.

Концертът също е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 година

Събитието, както и самодейността ще уважат Виктор Стоянов – заместник-министър на културата на Република България, Мирослав Боршош – заместник-кмет на Столична община в направление " Култура, обучение, спорт и юношески действия “, Милен Митев – общоприет шеф на БНР, Кирил Вълчев – общоприет шеф на Българска телеграфна агенция, Васил Василев – шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов “ и доста други представители на сътрудниците на самодейността, създатели, общественици, медии, посетители и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР