След като вчера вицепремиерът Корнелия Нинова предложи България да въведе

...
След като вчера вицепремиерът Корнелия Нинова предложи България да въведе
Коментари Харесай

Скандали в парламента след поисканото въвеждане на форсмажор

След като през вчерашния ден вицепремиерът Корнелия Нинова предложи България да вкара обстановка на форсмажор, с цел да се избави стопанската система, през днешния ден от ГЕРБ настояха в Народното събрание да бъде извикан и изслушан министър-председателят Кирил Петков. Премиерът не пристигна, а част от съдружните сътрудници се оповестиха срещу форсмажорната обстановка.

През целия парламентарен ден ГЕРБ чакаха министър председателят Кирил Петков да отговори - планува ли се форсмажор в стопанската система. От Българска социалистическа партия запитаха - след 2 години пандемия и война в непосредствена близлост в случай че това не е форсмажор - какво е.

" Дайте да създадем една комисия по лексика към Народно събрание. Да забележим какво имаме като разбиране " форсмажор ", какво е " намалям ", " преценявам ". И да влязат всички мажоретки в нея, които непрестанно с мотив и без мотив взимат думата ", съобщи Георги Михайлов, народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Отговори му Тома Биков от ПГ на ГЕРБ:

" Форсмажор значи непреодолима мощ.Непреодолимата мощ в този кабинет се назовава Българска социалистическа партия. При тях всичко стартира с форсмажор и приключва с форсминор ", счита той.

" Не знам, смятате, че като го повторите 10 пъти, се усилва шансът да пристигна ли ", включи се и ръководителят на Народното събрание.

" Продължаваме промяната " увериха, че са осведомени с предлагането на Нинова, само че все още то не е постъпвало офиицално.

" Моята персонална позиция е, че това не е най-хубавото решение в обстановката. Това е решение, на което би трябвало да се отдели в допълнение време и да се вникне в него - какви са всички вероятни опасности, които биха произлезли " сподели Александър Ракчиев от ПГ на " Продължаваме промяната ".

" От Демократична България " и " Възраждане " се оповестиха срещу тази мярка.

" Такава радикална мярка, която нито е объсдена, нито ние намираме за обоснована, не я намираме за уместна на този стадий, ѝ се противопоставяме. Обяваването на подобен вид радикални ограничения основава чувство за напрежение, което в този момент не е належащо ", съобщи ръководителят на Демократична България Христо Иванов.



" Форсмажорът в тази ситуация не е положително решение за стопанската система, не е политическо обосновано решение, огромният въпрос, който ние в този момент би трябвало да зададем, е: " Казахме ли ви? ", добав ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

От " ИТН " споделиха, че Министерският съвет ще излезе с решение.

" Всеки има право да предлага каквото счита за вярно, различен е въпросът какво по-късно ще реши съответният орган. Дали ще е съдружният съвет, дали ще е Министерски съвет - министрите имат независимост. Какво ще реши Министерски съвет - ще забележим ", разяснява Тошко Йорданов.

Българска социалистическа партия настояха за чуване на Нинова в икономическата комисия, а Движение за права и свободи внесоха искане за чуването ѝ в Народното събрание.

" Ние не знаем какво включва терминът " форсмажор ", юристите не можаха да кажат, то като няма в законодателдството легална формулировка за това. Движение за права и свободи ще поддържа всяка самодейност, която е в интерес на бизнеса и на хората, само че до момента в който не си изясним какво значи това, не можем да вземем мнение ", съобщи Йордан Цонев, ПГ на Движение за права и свободи.

След като министър председателят Петков по този начин и не пристигна,.

" Някъде евакуирал ли се е? В противоположен случай ние имаме едно пояснение - Корнелия Нинова го е извикала някъде и се схващат като мъже ", сподели Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.



Българската търговско-промишлена палата е поискала форсмажор още на 8-ми март. И показва военните дейности в Украйна като претекст на работодателите за поисканите документи за форсмажор. Това напомни през днешния ден Министерството на стопанската система и промишлеността на уеб страницата си.

По тематиката работиха: Вера Александрова, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР