След като вчера сутринта (21 юли), премиерът Бойко Борисов обясни

...
След като вчера сутринта (21 юли), премиерът Бойко Борисов обясни
Коментари Харесай

Кръчмарските сметки за коронавирусните европари за България

След като през вчерашния ден сутринта (21 юли), министър председателят Бойко Борисов изясни от Брюксел какво се пада на България по идната седемгодишна финансова рамка на Европейския съюз, в която влизат и 750 милиарда евро, предопределени особено за битка с разнообразните последици от пандемията от ковид SARS-CoV-2, незабавно се започнаха сметките. А фокусът им е следният – спечелихме или загубихме?
Борисов разгласи, че за идващите 7 години България получава 29 милиарда евро. Това обаче са парите както от пакета в помощ поради ковид, по този начин и парите по другите еврофондове, от които по принцип страната ни черпи средства като член на Европейския съюз. Основният въпрос обаче е какъв брой от тези пари ще дойдат безплатно и какъв брой под формата на заеми т.е. ще би трябвало да се връщат.
Първи от Frognews потеглиха да вършат сметка и дефинираха ситуацията като " най-прецакани ". Според уеб страницата на Огнян Стефанов, единствено 7,7 милиарда евро идват безплатно от пакета " Ново потомство " за България, което означавало, че ще връщаме другите 23 милиарда евро. Тази сметка е очевидно неточна, защото България не получава 29 милиарда евро общо от " Ново потомство ", а към 12 милиарда евро! С други думи, съотношението е 7,7 милиарда евро към 12 милиарда евро – останалите пари са по други пера на бюджета на Европейски Съюз! Т.е., единствено от коронапарите може да вземем 62% безплатно и 38% под формата на заеми , само че!
Икономистът Георги Ангелов направи надалеч по-точна сметка в персоналния си профил във Фейсбук. Той споделя следното – по многогодишната финансова рамка т.е. всички пари отвън така наречен коронавирусни, ще получим 16,7 милиарда евро безплатно (грантове), 7,7 милиарда евро идват по " Ново потомство ", отново безплатно и 4,55 милиарда евро са заеми от Фонда за възобновяване. За тези 7,7 милиарда евро обаче има условие – да бъде написан проект за възобновяване като част от Националната стратегия за промени, който проект ще бъде оценен от Европейска комисия, като ще има и периодически оценки на осъществяването му! Ако някоя страна-членка види, че не си изпълняваме задачите, може да започва процедура в Европейския съвет, с която тези пари да ни бъдат спрени. За задачата би трябвало квалифицирано болшинство (55 % от страните в Съвета с 65 % от популацията на Европейския съюз) да каже " стоп "! Тъй като парите от " Ново потомство " ще почнат да се дават от следващата година, би трябвало да сме подготвени с проекта си за възобновяване преди този момент! Именно в това отношение има подозрения дали ще се оправим качествено, само че зависи преди всичко от нас!
Общата сметка и на Ангелов обаче не е напълно детайлна. Actualno.com изпрати въпроси до Европейската комисия за да бъде конкретизирано както по оста на коронавирусните пари (по Механизма за възобновяване и усточивост /RRF/, част от проекта " Ново потомство " ), по този начин и по многогодишната финансова рамка отвън RRF. От Брюксел дадоха отговор, че, тъй като за стратегии като InvestEU (5,6 милиарда евро за целия Европейски Съюз за 7 години) или " Хоризонт Европа " (5 милиарда евро за целия Европейски Съюз за 7 години), част от " Ново потомство ", не се разпределят централно от Европейска комисия по квота, а се печелят с подадени планове! Освен това, особено за Механизма за възобновяване и резистентност, който е най-голямото перо от проекта " Ново потомство " (672,5 милиарда евро за целия Европейски Съюз общо за 7 години, от които 312,5 милиарда евро безплатно и 360 милиарда евро заеми – единствено по този механизъм от коронавирусния пакет " Ново потомство " се дават заеми). Става въпрос за следните данни -, при който се взема поради броят на популацията, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и безработицата.
Важно е да се знае и друго – концепцията е отпуснатите заеми да се връщат от Европейски Съюз със лични запаси, а не от обособените страни . – отново на база посочения в предходния параграф коефициент, като българският Брутният вътрешен продукт е по-малък от редица други в Европейски Съюз, в това число на страни като Румъния и Гърция, които в този момент получават общо по съвсем 80 милиарда евро и 70 милиарда евро от многогодишната финансова рамка и от парите за битка с следствията с ковид (планът " Ново потомство " ).
И малко по-съществени образци от общата сметка т.е. за 29-те милиарда евро за България. В Румъния, която получава достъп до общо 79,9 милиарда евро, на човек се падат с по 181 евро по-малко, в сравнение с в България – 3961 евро. Причината е, че популацията на Румъния е 19,4 млн. души, а на България е единствено 7 милиона. В България на човек се падат 4142,8 евро. Хърватия получава 22 милиарда евро общо до 2027 година и при население от 4,076 млн. души на глава се падат 5397 евро, или с 1254 повече, в сравнение с българите.
В умозаключение – особено за безвъзмездните европари за коронавирусната рецесия България би трябвало да се потруди с добър народен проект и надлежно положителни планове ! Какви планове ще се финансират най-вече, НАУЧЕТЕ ТУК! А каква е общата рамка с условия за тези пари, можете да видите в препратката по-долу:
Още: " Европейски Съюз отпуска пари за битката с коронакризата, в това число за България – ето какви са изискванията "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР