След като вчера от ГЕРБ се жалваха пред Централната избирателна

...
След като вчера от ГЕРБ се жалваха пред Централната избирателна
Коментари Харесай

ГЕРБ накара ЦИК да накаже БТВ, че отразили калпавия ремонт на Фандъкова на Графа в деня на изборите

След като през вчерашния ден от ГЕРБ се жалваха пред Централната изборна комисия (ЦИК) от ефира на бТВ в изборния ден, от ЦИК бързо са излезли с първите решения по въпроса. И те гласят: открито е нарушаване от страна на малкия екран и то се израява в предизборна пропаганда в изборния ден.

Както Клуб Z писа, от ръководещата партия се заканиха да се жалват пред Комисията, сравняваки излъчванията на медията предходната неделя с " ефирен Костинброд ". При включванията си в ефир ррепортерите на медията разказваха за проблемите на разнообразни градове, бяха излъчени и репортажи за пазаруване на гласове и за подозрения за пазаруване на гласове.
 
Но най-вече от ГЕРБ се подразнили на репортаж за столицата, озаглавен " Хубаво е, само че не е готово " в София. Той, несъмнено, бе отдаден на пословичните поправки на централната градска част. 

И първото решение на ЦИК касае точно столицата. " Използвани са фрагменти от към този момент предавани материали, и по-конкретно на ранена жена, чийто брачен партньор изкъртил три " перки ", сложени като ограничители на ул. " Граф Игнатиев ". В сигналите се показва, че по този метод се вършат индиректни внушения във връзка с решението на гласоподавателите за кого да дадат своя избор. Нарушението, съгласно сигналоподателите, се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния развой, а пропаганда против претендента за кмет Йорданка Фандъкова, а на нея не й е дадена опцията да показа своята позиция ", цитират от ЦИК сигнала от ГЕРБ.
След което се стимулират за решението си да сформират акт на бТВ за пропаганда по този начин:

" Централната изборна комисия приема, че отрицателни квалификации и внушения против даден претендент, даже осъществени по косвен метод, в изборния ден, съставлява нарушаване. Съгласно посочената наредба " предизборна пропаганда " е апел за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция или предприемчив комитет при присъединяване в избори. За да е налице нарушаване на възбраната за предизборна пропаганда е задоволително да бъде направено политическо подстрекателство и то под всякаква форма. "

Втората тъжба, по която ЦИК се е произнесла касае репортаж от сливенското село Гавраилово. Репортерите описаха за скица, при която се от кметството раздавали пари на поданици от ромски генезис като компенсации поради умъртвените им поради чумата свине. Но в действителност те не отглеждали свине. Репортажът е озаглавен " Как чумата по свинете се намеси в пропагандата на кандидат-кметове ".

В жалбата се показва, че в телевизионния репортаж репортерката е загатнала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на осведомителния банер в репортажа било изписано " СЛИВЕН ", с което се внушавало, че посочените нарушавания са осъществени в община Сливен. В публикацията, оповестена на уеб страницата на медията било посочено, че става дума за село Гавраилово.
 
От ГЕРБ се жалват, че " в излъчения репортаж и в оповестената публикация се насочат директни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е още веднъж претендент за кмет изплатил на 84 души от селото по 300 лв. обезщетение за непринудено умъртвени свине като въпросните компенсации кметът плащал и на хора от ромската махала, които в никакъв случай не са имали свине ". Не се е харесала и констатацията на водещия Светослав Иванов след излъчването на материала: " Един глас към този момент коства 100 лв. и едно прасе ".

И по този " параграф " ЦИК постановява същото като в решението за София. Иначе, за протокола, кметство Гавраилово може да се поздрави с кмет още от първия тур. Димитър Андреев (ГЕРБ) е получил над 53 на 100 от гласовете.
 
Очаква се ЦИК да се произнесе и по тъжби на ръководещата партия против бТВ Медиа груп. Оттам се заканиха, че ще нападат всеки репортаж в изборния ден поотделно. Предстои ръководителят на ЦИК да сформира акт за откритите гореописани две нарушавания.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР