След като вчера Марта Басино поднесе първата по-сериозна изненада на

...
След като вчера Марта Басино поднесе първата по-сериозна изненада на
Коментари Харесай

Канадец шокира фаворитите и спечели златото в Супер-Г на Световното във Франция

След като през вчерашния ден Марта Басино сервира първата по-сериозна изненада на Световното състезание по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел с успеха си в женския супергигантски слалом, през днешния ден канадецът Джеймс Крауфорд шокира любимците и в мъжкото Супер-Г.

Подобно на Басино през вчерашния ден канадецът направи своя удар в долната част на трасето, като и той бе над всички в последния бранш на трасето. В него той бе с 0.19 секунди по-бърз от Александър Омод Килде (Норвегия), който до последната контрола водеше с 0.18 на канадеца, откакто бе най-бърз в първия и втория бранш. В тях Крауфорд даде надлежно 10-то и 4-то време, след което обаче бе по-бърз от Килде в долните два, с цел да завоюва златото с задатък от единствено 0.01 секунда.

Бронзовият орден през днешния ден бе за първенеца от алпийската композиция Алекси Пентюро (Франция), който печели своето второ отличие от провеждащия се в неговия роден град шампионат на планетата. На крачка от отличият остана огромният любимец за златния орден Марко Одермат (Швейцария), който не устоя на напрежението при своя дебют на Световно състезание за мъже и позволи няколко дребни грешки, които го оставиха на 0.09 зад Пентюро. Петицата в супергигантския слалом в Куршевел добави австриецът Рафаел Хаасер, който във вторник завоюва бронза в алпийската композиция.

В своята кариера в Световната купа днешният победител Крауфорд няма нито една победа и единствено три качвания на почетната стълбичка. Всички те бяха реализирани в границите на последните 12 месец, само че единствено един от тях бе в дисциплината Супер-Г – 2-ро място в Квитфйел (Норвегия) предишния март. Другите му две влизания в тройката са две трети позиции от спусканията в Бийвър Крийк (САЩ) и Бормио (Италия) през този сезон. Преди година на Олимпийските игри в Пекин Крауфорд завоюва бронзовия орден в алпийската композиция.

За Крауфорд това е трето присъединяване на Световно състезание за мъже, като досега най-хубавото му класиране бе 4-то място от комбинацията в Кортина д`Ампецо преди две години. В Италия преди 24 месец той бе 14-ти в супергигантския слалом, а в Оре през 2019 бе 36-ти в същата дисциплинираност. На Олимпиадата в Пекин преди година канадецът приключи на 6-та позиция в супергигантския слалом, а в Пьончан през 2018 не приключи в Супер-Г.

Програмта на Световното състезание в Куршевел и Мерибел продължава в събота в 12:00 часа българско време с женското втурване. В неделя по същото време е планувано и мъжкото втурване, с което ще бъде комплициран завършек на скоростните стартове на шампионата във Франция. Утре дамите ще проведат своята последна подготовка преди спускането си в събота, до момента в който за мъжете ще има още две тренировки – на следващия ден и в събота.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР