След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов

...
След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов
Коментари Харесай

Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли

След като през вчерашния ден чуването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, през днешния ден той свика брифинг, с цел да успокои, че няма да има съществено повишаване на тока

Цената на тока за битовите консуматори ще нарастне от 1 юли с към 2%. Това разгласи през днешния ден на брифинг пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Вчера чуването на Иванов в Народното събрание по същата тематика се провали поради липса на кворум.

Опасенията, че от 1 юли токът за бита фрапантно ще нарастне за идващите 12 месеца, се появиха, откакто преди седмица АЕЦ " Козлодуй " внесе в енергийния регулатор заявление за 30% скок на цената на нуклеарния ток. Дружеството бе пресметнало, че цената му за семействата би трябвало да се промени от сегашните 63.48 лева./МВтч без Данък добавена стойност на 82.52 лева На тази централа се пада близо половината от тока за контролирания пазар.

Преди това служебният енергиен министър Владимир Малинов също предизвести за риск от покачване на цената на тока от 1 юли, в случай че не се покрие недостиг от над 450 млн. лева във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", напомня segabg.com. В последните дни Малинов обаче стартира да успокоява, че пари за фонда ще се намерят от държавния бюджет, а АЕЦ " Козлодуй " ще промени поръчката си и ще поправя желаното нарастване на цената на тока.

Действително нуклеарната централа е внесла в КЕВР ново заявление за цена от 69.14 лева./МВтч без Данък добавена стойност. От обясненията на шефа на КЕВР не стана ясно на какво се дължи тази фрапантна разлика сред първичното предложение на АЕЦ " Козлодуй " и поправеното. " Няма съображение тази година КЕВР да се произнесе за цена, друга от миналогодишната ", сподели само Иванов.

Все още специалистите от КЕВР вършат своите калкулации и ревизират направените вложения на енергийните сдружения, само че покачването на тока, доставян от трите ЕРП-та, се обрисува да е към 2%. То е вследствие на покачването на разноските за първични материали като метали, а също и за работна ръка. " Повишението е под равнището на инфлацията и толкоз невисок растеж не е имало в последните 10 години ", акцентира Иванов. По думите му " по подобен метод КЕВР поддържа напъните на България за участие в еврозоната ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР